Iridium kan få nytt liv

Det konkursrammede selskapet Iridium kan få nytt liv for 61 millioner dollar eller vel en halv milliard kroner.

Det konkursrammede selskapet Iridium kan få nytt liv for 61 millioner dollar eller vel en halv milliard kroner.

Det mener i alle fall IR Acquisition Group som er villig til å overta hele Iridium med dets 66 lavbanesatellitter for en pris som er en brøkdel av hva Iridiums eiere har investert i selskapet, nærmere 6 milliarder dollar.

Iridium ble begjært konkurs i mars etter at hovedaksjonær Motorola ikke ville redde selskapet etter at Iridium ble satt i konkurskarantene i august i fjor. Tjenestene har ikke fungert siden 17. mars, noe som også betyr at 66 satellitter svever i sine lave jordbaner, vel 740 km over havoverflaten og venter på den sikre død ved å brenne opp i atmosfæren eller på nye eiere.

IR Acquisition Groups toppsjef, Carl George, mener Iridium kan overleve gjennom en revitalisering av hele Iridium-konseptet. Selskapet har satt sammen en gruppe eksperter som har sett nærmere på Iridium-systemet, og har konkludert med at systemet kan leve videre.

Det er uklart om de tidligere eierne vil selge systemet videre.

I så fall haster det, for Motorola er allerede i gang med planleggingen av demonteringen av satellittsystemet, som betyr at satellttene styres mot jordens atmosfære der de etter planen skal brenne opp.

Om satellittene blir solgt så vil systemet allerede om få år generere ekstra kostnader i milliardklassen for sine eventuelt nye eierne. Iridium-satellittene er ikke konstruert for å vare lenger enn 5-7 år, og de første satellittene ble skutt opp i 1997. Det betyr at de første satellittene må byttes ut om 2-4 år. Det er først og fremst det store antallet satellitter som har fått kostnadene til Iridium til å galoppere i en slik fart at det var umulig å oppnå noen forsvarlig drift. De månedlige tapene kom opp i over 100 millioner dollar. For selskapet klarte bare å skaffe seg 55.000 kunder, hvorav 3000 var kjøpt av det amerikanske forsvarsdepartementet.

Til toppen