Iridium mot konkurs

Mandag tok pengene slutt i Iridium. Nå er det bare en hvit ridder som kan berge selskapet som skulle tjene penger på å selge mobiltelefoni distribuert via satellitter.

Mandag tok pengene slutt i Iridium. Nå er det bare en hvit ridder som kan berge selskapet som skulle tjene penger på å selge mobiltelefoni distribuert via satellitter.

Iridium har ett problem; det er investert 5 milliarder dollar i en satellittbasert infrastruktur for mobiltelefoni som svært få vil bruke. I januar tapre Iridium 112,6 millioner dollar etter inntekter på 1,5 millioner dollar. Planen var å ha 1 million kunder rundt årsskiftet. I virkeligheten har ikke selskapet mer enn 50.000 kunder.

Om ikke det var dårlige nyheter, så kommer mer; Nå er det nemlig klart at mangemillionær Craig McCaw likevel ikke vil investere i Iridium. Han er nå fokusert mot et annet satellittselskap, nemlig ICO. Den store forskjellen på de to selskapene er at mens Iridium allerede finnes i form av 70 satellitter i jordbaner, har ICO ennå ikke plassert en satellitt i bane. Dermed kan McCaw få gjort endringer på ICOs satellitter slik at han kan konstruere den infrastrukturen han ønsker seg, og kombinere satellittene med sitt eget planlagte system; Teledesic.

Enkelte analytikere tror McCaws nå prøver å presse prisen på Iridium ned, som uten McCaw levnes få sjanser til å overleve. McCaw har i realiteten finansiert selskapet de siste ukene og har tidligere sett for seg et selskap der både Iridium og ICO inngikk. I tillegg kommer McCaws eget store prosjekt, bredbåndsnettet Teledesic, som han skal bygge sammen med blant annet Bill Gates og Boeing.

Investorene som investerte 5 milliarder dollar i Iridium har forlengst gitt opp å se disse pengene igjen, noe de fikk en forsmak på allerede i august i fjor da Iridium bad om å få bli satt under konkursbeskyttelse.

Fra Iridium meldes det om andre interesserte uten av noen navn har havnet på bordet. Den nye eieren i Iridium må uansett ha store lommer med mange penger i, for Iridium tjener ikke en gang nok penger til å holde den daglige driften i gang.

Hovedinvestor og hovedkontraktør til Iridium, Motorola har alene tapt flere milliarder dollar og selskapet er aller mest interessert i å avvikle hele prosjektet som har blitt et sorgens kapittel for finanssjefene i Motorola. Men det er heller ikke gratis å avvikle prosjektet, for skal alle satellittene tas ut av operasjon koster bare det anslagsvis 70 millioner dollar. Og om ingenting blir gjort, vil de fleste satellittene etter hvert falle mot jorden og brenne opp i atmosfæren.

Det er status i dag.

Iridium i et nøtteskall:
1985: Ideen unnfanges av kona til en Motorola-topp på feire i Karibien.

1990: iridium-systemet lanseres.

1992: Motorola signerer en 3,4 milliarder dollars kontrakt med Iridium for å bygge bakkestasjoner og satellitter.

1997: Børsnotert etter å ha hentet 240 millioner dollar.

1998: Kommersiell oppstart etter en forsinkelse på noen måneder.

1999: Iridium fortalte at en ikke klarte resultatmålene etter første kvartal.

1999: I april går toppsjef Edward Staiano av.

1999: Iridium ber om konkursbeskyttelse.

2000: I februar sier en investorgruppe med Craig McCaw i spissen at de vurderer å kjøpe Iridium.

2000: 3. mars sier McCaw likevel nei til å berge Iridium

Kilde: Iridium, digi.no og The Wall Street Journal

Til toppen