Iridium når ikke målet i Q1

Målet var 52.000 kunder innen utgangen av mars, men i Iridium må man konstatere at tjenesteleverandørenverden rundt ikke klarer å skaffe selskapet tilstrekkelig med kunder.

Målet var 52.000 kunder innen utgangen av mars, men i Iridium må man konstatere at tjenesteleverandørenverden rundt ikke klarer å skaffe selskapet tilstrekkelig med kunder.

Satellittelefonprosjektet Iridium har kostet investorene over fem milliarder amerikanske dollar eller nærmere 40 milliarder kroner. I aksjemarkedet øker nå troen på at disse pengene ikke kommer tilbake i like store fold som selskapets konsernsjef, Edward Staiano tidligere har lovet.

Målsetningene for første kvartal i år nås ihvertfall ikke, skal en tro selskapet selv. Målet var 52.000 kunder og 30 millioner dollar i inntekter.

Edward Staiano skriver i en artikkel i Financial Times at Iridium neppe vil oppnå den veksten i kundemassen som selskapet har lovet sine lånetakere. Kilder sier til The Wall Street Journal at Iridium har færre enn 20.000 kunder. Selskapet selv kommenterer bare kundetall når kvartalsresultatene legges fram.

Iridium er i likhet med kollegene i Globalstar stadig ute i markedet for å hente penger til satellittelefonprosjektet og har blant annet inngått avtale med flere banker som sikrer selskapet 800 millioner dollar i sikrede lån. Motorola, som er hovedaksjonær og hovedleverandør av satellitter og servicetjenester, har fra før garantert for et banklån på 750 millioner dollar. Dette kommer på toppen av at Iridium fra sin hovedaksjonær er sikret betalingsutsettelse på regninger pålydende 400 millioner dollar.

Et av Iridiums største problemer, å få terminalene ut til markedet, ser ut til å være løst ettersom japanske Kyocera også har begynt å levere terminaler etter store programvareproblem. Fra før har bare Motorola levert terminaler, riktignok uten kombinasjonen som sikrer sømløs overføring mellom Iridium og GSM-mobilnett. Mangel på telefoner har gjort salgsarbeidet håpløst til tross for en massiv markedsføringsinnsats i kjernemarkedene for over en milliard kroner.

Iridium-aksjen falt fredag med 5 prosent til 25,81 dollar på Nasdaq, og er på sitt laveste nivå siden børsintroduksjonen sommeren 1997.

Til toppen