BEDRIFTSTEKNOLOGI

Iridium roamer med Telenor og NetCom

Iridium har inngått roamingavtaler med NetCom GSM og Telenor Mobil, noe som gjør det mulig for norske mobilbrukere å få global dekning via sin mobiltelefon.

Frode Eriksen
4. feb. 1998 - 19:23

En liten hake er det imidlertid, for mobilkunden må skaffe et nytt mobilapparat. Mobilkunden vil imidlertid bruke sitt gamle telefonnummer og fremdeles motta en regning fra sin mobiloperatør, som vil fungere som reseller av Iridium-abonnement.

Avtalene bekreftes overfor digi.no av informasjonsdirektør i NetCom GSM, Per Bjørkum, og informasjonsdirektør i Telenor Mobil/Privat, Anne Ekern. Bjørkum sier at avtalen med NetCom ble inngått før årsskiftet, mens roamingavtalen med Telenor Mobil ifølge Ekern, er en intensjonsavtale så lenge nettet til Iridium ikke er komplett.

Etter roamingavtalen med de to norske mobiloperatørene kan mobilkundene få global dekning fra september når Iridium etter planen skal åpne sitt globale telenett, basert på 66 Iridium-satellitter som går i lave jordbaner. NetCom tilbyr dessuten sine kunder roaming i andre jord-baserte mobilnett som IS-41 (blant annet i USA).

- Norge er et interessant marked fordi det er et langstrakt land med mye sjøfart og mange internasjonale selskaper. Fra og med september 1998 kan begge operatørene tilby en global løsning for dem av sine kunder som ofte reiser til områder uten GSM-dekning, sier administrerende direktør i Iridium Communications Germany, Thomas Löwenthal.

Iridium har som målsetning og tilby kompatibilitet med en rekke jordbundne nettverk for mobiltelefoner, deriblant GSM (i Europa og Stillehavs-Asia), AMPS (USA) og PDC (Japan).

Iridium LLC
er et internasjonalt konsortium av ledende bedrifter innen telekommunikasjon og industri, som står for utviklingen og gjennomføringen av Iridium-systemet. Tyske o.tele.o opprettet datterselskapet Iridium Telecommunications Germany GmbH (ICG) i 1995. o.tele.o er en sammenslutning av telekommunikasjons-bedrifter som eies av VEBA og RWA (tidligere Vebacom). Iridium vil kunne tilby de beste tjenestene for mobil kommunikasjon i verden gjennom bruk av sine globale, trådløse telefon-nettverk, som er planlagt lansert i september 1998.

Iridium tilbyr mobilkommunikasjonstjenester ved hjelp av sitt unike globale, trådløse telenett, som etter planen skal lanseres i september 1998. Totalt skal Iridium i løpet av 1997 og 1998 sende opp 66 lavbanesatellitter (LEO) 780 kilometer over jordens overflate, noe som i teorien vil gi 100 % global dekning.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.