JUSS OG SAMFUNN

Irland plugger skattehull

Irske myndigheter lovet tirsdag å tette et omstridt smutthull i landets skatteregler. Det irske regelverket har gjort det lukrativt for selskaper som Apple, Google og Amazon å operere i landet.

STENGER SMUTTHULL: Irlands finansminister Michael Noonan lovet å tette et omstridt smutthull i landets skatteregler da han la fram statsbudsjettet for 2015 tirsdag.
STENGER SMUTTHULL: Irlands finansminister Michael Noonan lovet å tette et omstridt smutthull i landets skatteregler da han la fram statsbudsjettet for 2015 tirsdag. Bilde: Rex/Barbara Lindberg/All Over Press
15. okt. 2014 - 08:37

De store multinasjonale selskapene har kunne bruke et system kjent som «dobbelt irsk» for å flytte fortjeneste fra et land til et annet, der skatten er lavere.

Smutthullet blir fjernet fra neste år, lovet den irske finansministeren Michael Noonan i forbindelse med framleggingen av statsbudsjettet for 2015. Endringen gjelder i første omgang nye selskaper, mens kjemper som Apple og Google kan nyte godt at ordningen helt fram til 2020.

– Jeg fjerner selskapenes mulighet til å bruke «dobbelt irsk» ved å endre reglene. Alle selskaper i Irland skal også høre hjemme i Irland skattemessig, sier Noonan.

EUs konkurransemyndigheter gransker det irske systemet, og ba forrige måned blant annet om opplysninger om skatteavtalene Apple har inngått med irske myndigheter i 1991 og 2007. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.