JUSS OG SAMFUNN

Irland tar på seg å inspisere Facebook

Følger oppfordringen til Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon.

Årsrapportene til det irske datatilsynet viser at de tidligere ikke har interessert seg for Facebook eller sosiale medier. Bjørn Erik Thon har nå fått dem til å ta et initiativ.
Årsrapportene til det irske datatilsynet viser at de tidligere ikke har interessert seg for Facebook eller sosiale medier. Bjørn Erik Thon har nå fått dem til å ta et initiativ. Bilde: Per Ervland

Oslo (NTB-Dag Kjørholt): Det irske datatilsynet (Office of the Data Protection Commissioner) har satt i gang sin kontroll av Facebook.

Det sosiale nettsamfunnet har sitt europeiske hovedkontor i Irland og faller dermed inn under landets lovgiving.

Irenes initiativ kommer etter at Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon mandag møtte sin irske kollega Billy Hawkes i Dublin for å drøfte hvordan tilsynene skal forholde seg til Facebook.

Inspeksjon
Thon kan fortelle at Hawkes i løpet av uka allerede har vært på sine to første inspeksjonsrunder hos nettsamfunnet og at han skal ha en ny inspeksjon i november.

På møtet mellom de to deltok også representanter fra datatilsynsmyndighetene i Sverige, Danmark og Island.

– Hawkes sa han hadde hatt veldig nytte av det vi har gjort når han skal gjøre sine undersøkelser. Han vil ha innspill fra oss om hvilke spørsmål han bør stille til Facebook og hva han bør ta opp på den neste inspeksjonsrunden. Det vil ende opp med en konklusjon om hvorvidt Facebook forholder seg til irsk personvernlovgivning på en riktig måte, sier Thon til NTB.

Skreddersydd reklame
Til inspeksjonen i november vil Datatilsynet spille inn nye emner som bruk av sensitive personopplysninger for å vise skreddersydd reklame på brukernes sider.

– I saker som dette er internasjonalt samarbeid både med andre datatilsynsmyndigheter og internasjonale virksomheter helt nødvendig for å sikre nordmenns rettigheter. Vi er fornøyde med at samarbeidet gir resultater og at vi sammen kan påvirke internasjonale giganter som Facebook til å ivareta personvernrettigheter, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.