FORBRUKERTEKNOLOGI

Irritert over nettsider som nekter deg å zoome?

Da har Opera en nyhet du vil like.

Særlig brukervennlig er det ikke når nettsteder nekter besøkende å zoome inn. Opera har løsningen.
Særlig brukervennlig er det ikke når nettsteder nekter besøkende å zoome inn. Opera har løsningen.
17. des. 2015 - 11:01

Opera Software lanserte onsdag en oppdatering av sin nettleser til Android. Versjon 34 introduserer for første gang en funksjon for å overstyre fastlåst sidebredde.

Mange har irritert seg grønne ved surfing på mobilnettsider som nekter deg å zoome ved å knipe med fingrene på berøringsskjermen.

Utbredt problem

Den enkle løsningen er «force enabled zoom», som er et nytt påfunn fra det norske teknologiselskapet.

– Jeg har irritert meg over dette selv, men det er spesielt en utfordring for svaksynte. For de som er avhengige av å kunne zoome inn er dette et stort problem, sier Operas kommunikasjonssjef Henrik Gustav Faller til digi.no.

Hele 61 prosent av nettsteder verden over nekter sine besøkende å zoome inn på mobiltelefonen, viser en undersøkelse Opera Software har utført.

Her en video hvor du kan se hvordan funksjonen arter seg:

 

Er det riktig å overstyre en design webutviklere har laget, spør Faller. Han svarer selv på eget spørsmål at Opera mener det er bedre å gi brukerne dette valget.

Gjenbruk av kode

Det er ikke nødvendigvis slik at nettsteder bevisst har valgt å sperre for zoom. Tvert imot peker Faller på at mange gjenbruker kode eller benytter seg av rammeverk eller ulike verktøy der koden har dette innebygget.

Det er produktsjef for Opera for Android, Andreas Bovens og teamet hans som kom på ideen med å la bruke overstyre den fastlåste sidebredden med et enkelt valg.

Tidligere i år introduserte Opera for Android også text-wrap som tilpasser teksten til bredden når man zoomer. Til sammen borger dette for mer brukerkontroll og brukervennlighet når man surfer på mobilen.

Vil Opera komme med disse funksjonene også i andre nettlesere? Det har de foreløpig ikke tatt stilling til. Men kommunikasjonssjefen utelukker ikke at samme funksjon kan komme til Opera for iOS og brett-nettleseren Coast senere.

– Er det andre nyheter med Opera for Android 34 som er verdt å nevne?

– Vi har oppgradert koden til Chromium 47. Der er det en del ytelsesforbedringer og feilfikser. Utover det er det ikke store nyheter denne gang, avslutter Henrik Gustav Faller.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.