ISDN for Mac og Win 3.x

Schibsted Nett presenterte nylig sin pakkeløsninger for ISDN oppkobling mot Internett. Pakkene inkluderer all nødvendig hardware og programvare som er nødvendig for å koble en Windows'95 PC til ISDN-Internett. Hva gjør brukere av andre maskinplattformer, som f.eks. Macintosh?. digi:data har tatt en titt på hvilke muligheter som finnes.

Schibsted Nett presenterte nylig sin pakkeløsninger for ISDN oppkobling mot Internett. Pakkene inkluderer all nødvendig hardware og programvare som er nødvendig for å koble en Windows'95 PC til ISDN-Internett. Hva gjør brukere av andre maskinplattformer, som f.eks. Macintosh?. digi:data har tatt en titt på hvilke muligheter som finnes.

Brukere av Macintosh, Unix arbeidsstasjoner, og gode gamle Windows 3.x har foreløpig ikke hatt mye glede av Schibsted Netts pakketilbud for ISDN oppkobling til Internett.

- Selve ISDN-abonnementet vårt er selvsagt tilgjengelig for alle som har mulighet til å bruke ISDN, uansett hva slags maskin og operativsystem de har, sier Gisle Hannemyr, utviklingsdirektør i Schibsted Nett. Men dersom du har en annen plattform eller bruker et annet kort, så er ikke Schibsted Nett nødvendigvis i stand til å gi deg samme støtte/support som når du benytter vår pakkeløsning, forklarer Hannemyr.

En datamaskin kan i utgangspunktet kobles til ISDN på tre forskjellige måter, enten via et kort som installeres i selve maskinen, eller via en ekstern adapter som kobles til datamaskinen via f.eks. en serieport. Den siste muligheten er å benytte en såkalt router som kobles direkte til et lokalnettverk. De to første alternativene er de billigste løsningene og benyttes derfor ofte for å knytte frittstående datamaskiner til ISDN.

De fleste forhandlere av datamaskiner tilbyr pakkeløsninger av kort og programvare som vil virke mot Internettleverandørene i Norge. Du kan imidlertid ikke stole på at Internettleverandøren din kan hjelpe deg å få løsningen installert og konfigurert. Du bør derfor sjekke at forhandleren har den nødvendige erfaring og kunnskap for å få løsningen opp å gå mot din Internettleverandør. Ved å henvende deg til din Internettleverandør kan du ofte få gode tips hvilke kort og programpakker som fungerer greit.

Schibsted Nett bekrefter at ISDN-kort fra TeleS, Eicon, Diehl, Racal, ITK og ZyXEL er testet og fungerer greit mot deres tjeneste. Andre Internettleverandører digi:data har snakket med bekrefter at både disse og andre kort fungerer greit, når de først er installert og konfigurert riktig.

Pakkeløsning for Macintosh

Schibsted Nett kommer snart med en komplett pakkeløsning for Macintosh, sier Hannemyr, og antyder at denne pakken sannsynligvis vil bli et proff-produkt rettet mot grafisk bransje.

Mens prisen på en ISDN kort til PC etterhvert har kommet ned i 1200-1500 kroner, synes det fortsatt som om tilsvarende løsning til en Mac koster rundt 5000 kroner. Dette gjør inngangsbilletten til ISDN-Internett for Mac-brukere dyrere enn for PC-brukere.

Tormod Knudsen hos Connect as, Norges største distributør av ISDN-løsninger for Mac, forsvarer prisforskjellen med kostnader relatert til produksjons- og distribusjonsvolum. Knudsen sier videre at man ikke kan sammenligne prisen på Mac-produktene med de billigste ISDN-kortene for PC. Disse er såkalte passive kort, og Mac-produktene må sammenlignes med såkalte aktive PC-kort, som koster rundt 3000-4000 kroner for PC. Knudsen anbefaler SAGEM Planet-ISDN Geoport Adapter "Spiga" for Mac-brukere. SPIGA kan benyttes på alle Mac modeller fra Mac LC og oppover og koster ca. 4.800 kroner. digi:data har grunn til å tro at SPIGA vil bli brukt i Schibsted Netts kommende pakkeløsning for Macintosh.

ISDN-løsninger for Windows 3.x PCer

De fleste produsenter av ISDN-kort/adaptere for PC leverer også god programvare som vil fungere greit under Windows 3.x. Det kan imidlertid være ganske komplisert å få ISDN-kort installert og konfigurert riktig på gamle PCer, spesielt hvis PCen er full av andre kort som f.eks. lydkort, etc. Det vil være lurt å få forhandleren din til å hjelpe deg med dette dersom du ikke er familiær med IRQ, I/O-adresser, osv. Nyere PCer som støtter såkalt Plug-and-Play, forenkler installasjonen, men forutsetter ofte at operativsystemet også støtter Plug-and-Play. En ekstern adapter koblet til f.eks. serieporten kan være enklere å installere, men her kan du igjen støte på problemer med at serieporten ikke klarer den store overføringshastigheten ISDN forutsetter. Et såkalt passivt kort med programvare for Windows 3.x koster 12-1800 kroner hos de fleste PC-forhandlere.

ISDN-løsninger for Linux-maskiner

Linux, et fritt operativsystem, benyttes av mange som ønsker å kjøre et Unix-operativsystem på PCer. Linux har innebygget støtte for TeleS kortene som mange bruker til Windows-baserte PCer. Disse kortene kan idag kjøpes for ca. 12-1500 kr hos de fleste PC-forhandlere.

Til toppen