Islamister slo ut fransk tv-kanal

«Betydelig skade» og hackerangrep «uten sidestykke», sier TV5Monde.

9. apr. 2015 - 08:05

Sendingene gikk i svart ved 22-tiden onsdag, da den franske tv-kanalen ble utsatt for et hackerangrep av en islamistisk gruppe som kaller seg «CyberCaliphate».

Angriperne hevder ifølge fjernsynskanalen å tilhøre terrororganisasjonen IS. Først etter tre timer var kanalen delvis tilbake, men de frykter det kan ta lang tid, kanskje dager før sendingene kan gå som normalt igjen.

- Uten sidestykke

Nettsidene er torsdag morgen fortsatt nede.

Datasystemene er voldt «betydelig skade» av et angrep «uten sidestykke». Det sier tv-stasjonens direktør Yves Bigot i en kommentar.

Han mener angrepet er så betydelig at det må ha krevd flere ukers forberedelse.

Det er så langt digi.no kan se ikke meldt noe om angrepsvektor, metode eller hvordan hackerne har tatt seg inn i tv-kanalens interne datasystemer.

Les også: Obama foreslår nye lover mot hacking

Publiserte trusler

Hackerne tok også over TV5Mondes kontoer i sosiale medier, inkludert Facebook-siden, der de publiserte det som påstås å være identitetsbevis og CV-er tilhørende slektninger av franske soldater involvert i operasjoner mot IS, samt trusler mot troppene, skriver The Guardian.

Det såkalte kyberkalifatet også har tidligere påtatt seg ansvar for ulike dataangrep, som da de brøt seg inn på Twitter-kontoen og Youtube-kontoen tilhørende U.S. Central Command i det amerikanske forsvaret i januar, samt Twitter-kontoen til publikasjonen Newsweek måneden etter.

Natt til torsdag ved to-tiden fikk tv-kanalen igjen kontroll over sine kontoer i sosiale medier.

På Facebook kommenterer administrerende direktør Yves Bigot kyberangrepet i et videoinnslag lastet opp i natt. De har også publisert følgende uttalelse:

«Onsdag ble tv-kanalen vår, nettsidene våre, våre kontoer i sosiale medier og antenner «hacket av en islamistisk gruppe». Nettstedene er utilgjengelig og tv-kanalen kan for tiden ikke kringkaste sine programmer. Vi gjør vårt ytterste for raskt å komme tilbake til en normalsituasjon. Takk for forståelsen.»

TV5Monde har hovedkvarter i Paris og kringkaster sendinger til over 200 land.

Les også: Sony Pictures hacket

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.