Islamske fundamentalister strides om web

Foranledningen til at Irak har fordømt Internett som et redskap for amerikansk verdensherredømme, synes å være et nytt web-sted i regi av den iransk-støttede Hizbollah-geriljaen i Sør-Libanon.

Foranledningen til at Irak har fordømt Internett som et redskap for amerikansk verdensherredømme, synes å være et nytt web-sted i regi av den iransk-støttede Hizbollah-geriljaen i Sør-Libanon.

abbas_mussawi.gif align=left width=164 height=197 vspace=5 hspace=5>Web-stedets offisielle navn er The Association For Supporting The Islamic Resistance. Det første du ser er et bilde av Hizbollahs grunnlegger, sjeik Abbas Mussawi, som ble drept 16. februar 1992 (bilde). Femårsdagen er foranledningen til at lanseringen av web-stedet som først ble oppdaget i vesten i går.

Web-stedet opplyser at det vil bringe jevnlige nyheter om "foreningens" virksomhet og om islamske motstandsoperasjoner. Det ser fram til å motta diskusjonsinnlegg og forslag på egen e-post-adresse: moqawama@cyberia.net.lb.

Hizbollah er en iransk-støtte gruppe som søker å tvinge Israel til å oppgi okkupasjonen av den såkalte "sikkerhetssonen" Israel har opprettet i Sør-Libanon.

Det mullah-styrte Iran har gjennom årene vist en relativ offensiv holdning overfor Internett. Blant annet er meldingene fra det offisielle nyhetsbyrået IRNA fritt tilgjengelig fra flere år tilbake.

Noe tilsvarende finnes ikke for Irak. Det nærmeste man kommer er en informasjons- og diskusjonsside, laget av irakere for irakere, "uavhengig av tilknytning, religiøse syn, bakgrunn osv". Her gis tilgang til svært mange kilder i hele Midt-Østen – og til alt om Irak fra vestlige kilder – men ikke til det offisielle irakiske telegrambyrået.

17. februar, altså dagen etter Hizbollahs merkedag, leverte Iraks regjeringsorgan Al Jumhuriya en leder der Internett ble erklært å være "slutten på sivilisasjoner, kulturer, interesser og etikk". Det ble også påstått at Internett er "en av amerikanernes midler til å trenge seg inn i ethvert hus over hele verden. De prøver å bli den ene kilden til å kontrollere mennesker i den nye elektroniske landsbyen."

Associated Press, som gjengir disse sitatene, kommenterer syrlig at det ikke er tilgang til Internett i Irak.

Det er heller skjedd noe med www.iraq.net etter utfallet i Al Jumhuriya.

Til toppen