JUSS OG SAMFUNN

ISO legger Microsoft-formatet på vent

Fire land har anket avgjørelsen om å gjøre Office Open XML til ISO-standard.

11. juni 2008 - 11:06

Den internasjonale organisasjonen for standarder, ISO, bekrefter at fire medlemsland – Brasil, India, Sør-Afrika og Venezuela – har levert skriftlige anker mot vedtaket om å godkjenne det opprinnelige Microsoft-formatet Office Open XML (OOXML), kjent som ISO/IEC DIS 29500 i ISO-systemet.

Ifølge reglene lar det seg ikke gjøre å publisere en standard som er gjenstand for en anke. OOXML får følgelig ikke status som ISO-standard før ankeprosessen er fullført.

Saksgangen videre er at generalsekretærene i henholdsvis ISO og IEC innen utgangen av juni må legge ankene fram for to instanser: ISO Technical Management Board og IEC Standardization Management Board.

Generalsekretærene står fritt til å rådføre seg med hvem de vil. De er pålagt å legge ved egne kommentarer samtidig som de legger ankene fram for de to instansene.

Instansene skal så avgjøre hvorvidt ankene kan forkastes umiddelbart, eller om de bør behandles videre. Dersom de to komiteene går inn for at ankene skal behandles videre, må deres ledere opprette et «forsoningspanel» for å prøve å oppnå enighet.

– Dette kan ta flere måneder, heter det i kunngjøringen fra ISO.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.