JUSS OG SAMFUNN

ISO sa nei til Microsofts Open XML-format

Dokument-formatet fikk nei på alle fronter, men Microsoft tror fortsatt på seier i februar.

Den internasjonale organisasjonen for standarder, ISO, melder at avstemmingen om Office Open XML (OOXML) er avsluttet.

Til sammen deltok 104 land i avstemmingen. 41 av disse er med i den aktuelle tekniske komiteen, kjent som ISO/IEC JTC 1. I ISO-sammenheng er Open XML-spesifikasjonene formelt døpt ISO/IEC DIS 29500 (DIS står for «draft international standard»).

53 prosent av stemmene var «ubetinget ja», 26 prosent var direkte «nei».

Reglene krever minste 66,66 prosent «ubetinget ja», og ikke mer enn 25 prosent direkte «nei».

Open XML ble med andre ord avvist etter begge kriterier.

For at ISO skal godkjenne Open XML må minst to nei stemmer gjøres om til noe annet, samtidig som 14 til 15 flere land må stemme ubetinget ja.

ISO sier at en underkomité til ISO/IEC JTC 1 vil avholde et møte i februar 2008 for å gå gjennom kommentarene avgitt under avstemmingen, i en prosess kjent som «ballot resolution».

Hensikten med dette møtet vil være å gjennomgå mulige endringer til spesifikasjonene med tanke på å oppnå en større grad av enighet.

– Dersom de foreslåtte endringene er slik at de nasjonale enhetene ønsker å trekke tilbake sine negative stemmer, og godkjenningskriteriene blir tilfredsstilt, kan standarden publiseres som ISO-standard, heter det i redegjørelsen fra ISO.

ISO understreker at dersom Open XML også avvises etter møtet i februar, åpner reglene for at spesifikasjonene kan foreslås på nytt.

I en e-post til digi.no skriver kommunikasjonsdirektør Eirik Lae Solberg i Microsoft Norge blant annet følgende:

– På bakgrunn av den solide støtten Open XML har fått så langt og muligheten til å ta hensyn til kommentarene gjennom «ballot resolution»-fasen, tror Microsoft at Open XML blir en ISO-standard når denne avstemmingsrunden er avsluttet.

Solberg peker på at Standard Norge er blant dem som har signalisert at de vil endre sin stemme til «ubetinget ja» dersom kommentarene deres blir tatt hensyn til.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.