JUSS OG SAMFUNN

Israel pepres av nettangrep

44 millioner angrep bare siden onsdag.

Omfanget av datangrep mot Israel har skutt i været etter konflikten blusset kraftig opp i forrige uke.
Omfanget av datangrep mot Israel har skutt i været etter konflikten blusset kraftig opp i forrige uke.

Minst 44 millioner angrep er iverksatt mot den israelske regjeringens nettsider, bare siden onsdag i forrige uke, da Israel startet bombingen av mål på Gazastripen.

De samme ressursene blir normalt utsatt for «noen hundre» kyberangrep daglig, sier landets myndigheter, ifølge Reuters.

10 minutter

Finansminister Yuval Steinitz hevder i en kunngjøring søndag at bare ett av hackerangrepene har vært vellykket. Det ikke navngitte nettstedet skal imidlertid bare ha vært nede i ti minutter.

Det er sparsomt med detaljer, og slik meldingene gjengis er det umulig å si om hendelsene dreier seg om sabotasje via tjenestenektangrep (DDoS) eller reelle hackerangrep med forsøk på innbrudd i datasystemer.

Hendelsene skal særlig ha vært rettet mot forsvarsrelaterte nettjenester, dernest nettstedet til den israelske presidenten, utenriksdepartementet og statsministeren.

Israel har ved flere anledninger uttalt at de har som mål å bli verdensledende innen kyberforsvar, både militært og sivilt. Landet har også innrømmet at de satser på offensiv krigføring i det digitale domenet.

Israelske myndigheter sidestiller dataangrep med terrorisme, og har advart at de kan besvare kyberangrep like strengt som angrep med konvensjonelle våpen.

- Departementets datadivisjon vil fortsette å blokkere millioner av kyberangrep. Vi nyter fruktene av de siste årenes investeringer i utvikling av kyberforsvarssystemer, sier Israels finansminister Yuval Steinitz.

Tre fronter

Mens raketter faller både over Israel og palestinske områder i Gaza foregår krigføringen nå på tre fronter, inkludert i sosiale nettjenester som Twitter, som benyttes av involverte parter til propagandaformål.

- Den første er den fysiske, den andre er sosiale nettverk og den tredje er kyberdomenet, sier Israels IT-sjef Carmela Avner til nyhetsbyrået Reuters.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.