Israel presser Microsoft med OpenOffice

Det israelske finansdepartementet vil dele ut OpenOffice.org til tusenvis av datasentra.

Det israelske finansdepartement annonserte sist søndag at det vil begynne å distribuere kontorsuiten OpenOffice.org fra og med neste uke. Departementet planlegger ifølge den israelske avisen Arutz Sheva å dele ut CD-ROM-plater med gratisprogramvaren til offentlige datasentra og samfunnshus det kommende året.

Finansdepartementet har hjulpet Sun og IBM det siste året med å oversette OpenOffice.org til hebraisk, og departementet sier at det har som mål å senke prisen på datamaskiner i et forsøk på å redusere det teknologiske gapet mellom rike og fattige i Israel. Tiltaket anses også som et forsøk på å bryte ned Microsofts monopol i det israelske programvaremarkedet. Omtrent hver eneste PC i Israel er i dag utstyrt med Microsoft Office.

Det israelske finansdepartementet skal likevel være villige til å gjøre om beslutningen hvis Microsoft viser seg villige til å komme israelerne i møte når det gjelder prisordningen for titusenvis av datamaskiner i offentlige kontorer. For til tross for at regjeringen vil spare store beløp på ikke å måtte betale for Microsoft-lisenser, vil en eventuell utskifting av programvaren føre til store installasjonskostnader.

Ifølge Arutz Sheva vil finansdepartementet trolig også foreslå at departementene i Israel går over til å bruke Linux-operativsystemet, og fra og med januar 2004 er IT-sjefene ved departementene i Israel blitt instruert til å kjøpe PC-er hvor Microsoft-operativsystemer ikke er inkludert.

Til toppen