Israels hærsjef tar æren for Stuxnet

Dataormen lyktes i å forsinke Irans anriking av uran.

Stuxnet-angrepet fikk stor oppmerksomhet i iranske medier.
Stuxnet-angrepet fikk stor oppmerksomhet i iranske medier.
17. feb. 2011 - 08:15

Vestlige aviser, blant dem britiske The Telegraph og franske Le Monde viser til en artikkel i den israelske avisen Haaretz i oppslag om at Israels hærsjef Gabi Ashkenazi tar på seg æren for dataormen Stuxnet.

    Les også:

Oppslaget i Haaretz går ut på at general Ashkenazi forberedte sin overgang til pensjonisttilværelsen ved få laget en video der han tar for seg karrierens høydepunkter. Videoen ble vist på en fest for å hylle generalen. Den har en sekvens der Ashkenazi erkjenner å ha hatt oppsyn med utviklingen av Stuxnet.

Stuxnet-angrepet fikk stor oppmerksomhet i iranske medier.
Stuxnet-angrepet fikk stor oppmerksomhet i iranske medier.

Rett etter Stuxnet-sekvensen viser videoen en hyllest til Ashkenazi fra Meir Dagan som var Mossad-sjef i nesten hele den perioden da Ashkenazi var Israels hærsjef.

Ifølge Haaretz inneholder videoen også en sekvens der Ashkenazi erkjenner at Israel sto bak bombingen av et atomanlegg i Syria i 2007. Det skal være første gang en israelsk leder innrømmer dette.

Stuxnet lyktes i å sette et tusentall sentrifuger ute av spill ved det iranske urananrikingsanlegget i Natanz.

I går publiserte Institute for Science and International Security (ISIS) en oppdatering til sin første Stuxnet-rapport fra 22. desember (se artikkelen Orm kan ha kverket 1000 sentrifuger i Iran): Stuxnet Malware and Natanz: Update of ISIS December 22, 2010 Report. Rapporten er utarbeidet i nært samarbeid med IT-sikkerhetsselskapet Symantec som var først ute med å avsløre omfattende Stuxnet-spredning i Iran.

Den oppdaterte ISIS-rapporten konstaterer at Natanz-anlegget greide å kvitte seg med Stuxnet forholdsvis raskt, både ved å jakte på den ondsinnede koden, og ved å erstatte ødelagte sentrifuger trass i internasjonale sanksjoner mot landet.

Rapporten kartlegger også hvordan smitten ble spredd gjennom USB-minnepinner plantet hos fire iranske organisasjoner som Symantec nekter å oppgi navnet på.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.