– Israels luftforsvar hacket av USA og Storbritannia

«Nå er vi nødt til å vurdere om krypteringen bør endres.»

Snowden-dokumenter røper at amerikanerne og britene hacket seg inn på datasystemene til Israels flyvåpen. Bildet viser et israelsk F-16 jagerfly som blusser under en oppvisning 31. desember i fjor.
Snowden-dokumenter røper at amerikanerne og britene hacket seg inn på datasystemene til Israels flyvåpen. Bildet viser et israelsk F-16 jagerfly som blusser under en oppvisning 31. desember i fjor. Bilde: Baz Ratner, Reuters

Jerusalem (NTB-Reuters): Amerikansk og britisk etterretning har hacket seg inn i datasystemene til det israelske flyvåpenet, viser dokumenter fra den amerikanske avhopperen Edward Snowden.

Spionasjen ble iverksatt i 1998 i forbindelse med Israels flyangrep mot Gazastripen, Syria og Iran, skriver den israelske avisen Yedioth Ahronoth med henvisning til Snowden-dokumentene.

Operasjonen «Anarchist» ble styrt fra en base på Kypros. Også andre land i Midtøsten ble utsatt for lignende spionasje, påpeker avisen.

Skuffet

Israelske myndigheter er skuffet over avsløringene, men energiminister Yuval Steinitz forsøker å tone ned saken.

– Jeg synes ikke at dette er den verste hemmeligheten som er avslørt, men det har nå en gang skjedd, noe som er ubehagelig, sier han til den israelske hærens radiokanal.

– Nå er vi nødt til å sette oss ned og vurdere om krypteringen bør endres, sier han, og legger til at det ikke er overraskende at USA spionerer både på allierte og andre.

Nettstedet The Intercept , som Snowdens samarbeidspartner Glenn Greenwald har vært med på å starte opp, viser i en tilsvarende sak til det som skal være bilder tatt av kameraer montert på væpnede israelske droner. Det er ventet at tyske Der Spiegel publisere en tilsvarende artikkel lørdag.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.