Israelsk trojaner-par dømt

Et israelsk par som solgte en trojaner til industrispioner, er dømt til fengsel.

Et israelsk par som solgte en trojaner til industrispioner, er dømt til fengsel.

I mai og juni i fjor ble et omfattende tilfelle av datastøttet industrispionasje avdekket i Israel. Tre ulike private etterforskningsbyråer kom i søkelyset for å ha brukt en trojaner utviklet av Michael Haephrati (også stavet Haefrati) og markedsført av hans kone Ruth Brier-Haephrati gjennom et firma kjent som Target-Eya.

Etterforskningsbyråene tok oppdrag fra flere av store israelske selskaper. De installerte trojaneren på maskiner hos kundenes konkurrenter, og brukte den til å fange opp følsomme dokumenter. Trojaneren ble også installert i et PR-selskap og brukt til å teppe det for informasjon om markedsføringsplaner.

Ekteparet Haephrati bodde i London, men har israelsk statsborgerskap, og ble utlevert til israelske myndigheter. Kvinnen fikk den hardeste straffen, fengsel i fire år. Mannen ble dømt til to år. I tillegg fikk begge en million shekel i bot, tilsvarende over 1,4 millioner kroner.

Saken er ikke ferdig med det. Minst sytten andre ble arrestert under opprullingen i fjor, og flere private etterforskere er siktet. I fjor ble det spekulert i at skandalen kunne utløse en økonomisk krise i landet, avhengig av hvorvidt toppolitikere var implisert eller ikke. Det ser ikke ut til å være tilfellet.

    Les også:

Til toppen