IT-aksjene blør etter nei til redningsplan

Apple mistet 20 milliarder dollar, mens IBM «bare» tapte 4 prosent av markedsverdien.

IT-aksjene blør etter nei til redningsplan

Apple mistet 20 milliarder dollar, mens IBM «bare» tapte 4 prosent av markedsverdien.

Det amerikanske finansmarkedet er i en krise, og effekten har smittet over til Europa. Mandag kveld skulle representantenes hus stemme over en redningspakke, men det endte med et overaskende nei. 205 stemte for, mens 228 representanter stemte i mot.

Det gikk hardt utover aksjeverdiene på de amerikanske børsene, og IT-aksjene gikk på en smell.

Dow Jones-indeksen falt med nesten 7 prosent, mens Standard & Poor-indeksen falt med 8,8 prosent, ifølge CNet News. Teknologibørsen Nasdaq's indeks falt med mer enn 9 prosent.

IT-selskapet Apple var en av aksjene som ble hardest rammet. Selskapets aksjekurs falt hele 18 prosent. Det betyr at aksjonærene, ifølge Wall Street Journal, opplevde et papirtap på 20 milliarder dollar på mandag kveld, norsk tid.

Det gikk nesten like ille med prosessorutfordreren AMD som falt med nesten 17 prosent.

Google falt med 11 prosent, og de store gigantene HP, Intel og Microsoft slapp heller ikke unna. De mistet alle mer enn 5 prosent av sine børsverdier. IT-giganten IBM slapp billigst unna av de store. Selskapets aksjekurs falt «bare» 4 prosen.

Med unntak av de virkelig store etablerte aktørene, som HP, Intel, Microsoft og IBM, så er IT-selskapenes aksjekurser i stor grad basert på forventninger om fantastisk vekst i årene fremover. Når markedet går på en smell, går det gjerne ekstra hardt utover slike vekstselskaper.

I Apples tilfelle er det trolig også vektlagt at selskapet selger til forbrukermarkedet, og at de har gjort det godt med litt mer eksklusive produkter som koster litt mer enn konkurrentenes tilbud. Når privatpersoner må spare penger, så vil kjøp av ny iPhone trolig i større grad utsettes eller legges på is.

Det forventes nå at representantenes hus skal gjøre seg klare til å stemme over redningspakken en gang til, men det skjer trolig ikke før tidligst torsdag.

Til toppen