BEDRIFTSTEKNOLOGI

– IT-arkitektur må tenkes på nytt

Fire faktorer er i ferd med å snu opp ned på mye IT-folk har betraktet som fjellstøtt.

Nettskyen, sosiale nettverk, økt mengde digital informasjon og mobilitet gjør at selv nylig utviklede IT-arkitekturer i dag framstår som avleggs, mener Gartner.
Nettskyen, sosiale nettverk, økt mengde digital informasjon og mobilitet gjør at selv nylig utviklede IT-arkitekturer i dag framstår som avleggs, mener Gartner. Bilde: Gartner
8. nov. 2011 - 07:06

BARCELONA (digi.no): Forskningssjef Peter Sondergaard i Gartner sier det slik, når han diskuterer ITs nærmeste framtid med fagpressen i forbindelse med Gartners pågående Symposium/ITxpo:

– Arkitekturer som vi har satset på de siste to tiårene vil nå rives ned. De må gi etter for en ny og enklere metaforer som innebærer en annen tilnærming til IT.

Det han peker på, er at det meste som er gjort siden tidlig på 1990-tallet, har dreid seg om å levere tjenester til pc-brukere. Men nå er pc-epoken slutt, og fire avgjørende faktorer – eller krefter – tvinger gjennom nye tilnærminger.

– De fire er nettskyen, sosiale nettverk, økt mengde digital informasjon og mobilitet, i den rekkefølgen.

Siden den økonomiske krisen i 2009 har disse tendensene styrket seg. På to år har skyteknologi og skytjenester utviklet seg slik at nettskyen nå må karakteriseres som disruptiv, mener Sondergaard.

– Vår forskning tyder på at omsetningen av tjenester fra offentlige nettskytjenester vil øke med gjennomsnittlig 19 prosent i året ut 2015. Dette er langt mer enn i noen annen IT-sektor. Selv om den offentlige nettskyen i dag står for kun tre prosent av bedrifters IT-investering, gjenspeiler utviklingen hvordan en stadig økende andel av bedriftenes IT-budsjetter vil brukes til å kjøpe slike tjenester.

Parallelt med den offentlige nettskyen, oppdager stadig flere organisasjoner hvor mye de har å tjene på å reorganisere interne IT-tjenester etter skymodellen.

– Selv der hvor IT-avdelingene legger om til skymodellen, opplever vi at andre deler av organisasjonen omgår «sine» IT-folk og heller kjøper tjenester eksternt. Vi rår IT-avdelinger til å komme denne utviklingen i forkant. De må markedsføre seg internt som meklere av nettskytjenester, med utgangspunkt i deres innsikt i hvordan deres egne skytjenester kan kombineres med andres skytjenester.

Dette er den andre grunnen til at Sondergaard betrakter nettskyen som disruptiv. Det finnes også en tredje grunn: Framveksten av spesialiserte «cloud brokers», det vil si selskaper som er eksperter på å tilby løsninger der tjenester hentes fra ulike spesialister, og kombineres med tjenester som fortsatt må leveres internt.

Sondergaard mener også at sosiale nettjenester har krysset en viktig milepæl.

– Legger man sammen brukertallene for de største sosiale nettverkene, kommer man fram til to milliarder brukere. Trekker man fra alle som overlapper og er med i flere nettverk, kommer man likevel fram til at hver sjette innbygger på jorden er med i minst ett sosialt nettverk. Det utgjør en enorm utfordring for bedrifters IT-avdelinger. De rår over en stadig mindre del av de ansattes bruk av digitale tjenester.

Sosiale nettverk er en av flere faktorer som bidrar til den tredje store drivkraften Sondergaard og Gartner er opptatt av: en kraftig økning i mengden digital informasjon. Dette er informasjon som kan bidra til økt innsikt på nær sagt alle felter. Organisasjoner som velger å overse denne muligheten til økt innsikt om sine kunder, brukere og partnere, overlater i virkeligheten arenaen til sine konkurrenter.

Den fjerde drivkraften er mobilitet. Sondergaard viser gjerne fram denne oversikten over hva slags klienter som brukes mot moderne nettjenester:

 <i>Bilde: Gartner</i>
Bilde: Gartner

Grafen viser forventet installert base av fire ulike klienttyper: stasjonære pc-er, bærbare pc-er, smartmobiler og nettbrett. I 2014 er pc-epoken definitivt over. Da brukes flere smartmobiler og nettbrett enn pc-er. Windows-hegemoniet er brutt.

– Nettbrett vokser nærmest utrolig raskt. Innen 2016 vil det totale salget overstige 900 millioner enheter. I 2014 vil det samlede antallet klienter basert på mobile operativsystemer overstige antallet Windows-baserte pc-er.

Dette vil tvinge bedrifter og organisasjoner over til nye måter å tilby IT-tjenester på.

– Denne utviklingen vil skyte fart i aller nærmeste framtid. Vi tror at i 2015 vil 60 prosent av alle IT-avdelinger ha private «app store» for å tilby hensiktsmessige applikasjoner til interne og eksterne brukere. Applikasjonene vil kunne sanse hvilken kontekst de leveres i, og justere sin funksjonsmåte deretter. Framtiden til mobil databehandling ligger i konteksttilpasset databehandling.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Sondergaard sier ikke bare at selv nylig utviklede arkitekturer er avleggs. Han legger til denne observasjonen:

– Informasjonsteknologier er i ferd med å overskygges av informasjonsøkologier.

Han minner til slutt om behovet for ikke å overdrive betydningen av pågående dårlige tider.

– Målt i lokal valuta, er det bare i Vest-Europa og i Japan at vi måler tilbakegang innen IT-markedet. Alle andre regioner, også Nord-Amerika, viser vekst, både i dollar og i lokal valuta.

Blant de oppløftende konklusjonene: Selv der økonomien går i motgang, vil dyktige IT-folk peke veier mot en lys framtid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.