– IT-avdelingen vekk om fem år

Stort generasjonsskifte på vei, spår eksperter.

– IT-avdelingen vekk om fem år
IT som en selvstendig avdeling, som dikterer hva alle i bedriften skal bruke av utstyr og programvare, vil forsvinne. Samtidig vil IT-direktørens rolle endres dramatisk, mener amerikanske eksperter. Bildet er fra et helt tilfeldig kontor. (Slike saker er ikke alltid enkle å illustrere!) Bilde: Bloomberg/Getty Images

På en større konferanse om «consumerization» av IT i bedrifter, som gikk av stabelen i San Francisco denne uken, ble det spådd at bedriftenes IT-avdeling om ikke mange år vil være overflødig. Det melder Computerworlds amerikanske nettavis.

– Det er forretningsenheten i seg selv som vil bli IT-avdelingen. Teknologer vil bare bli tilretteleggere, sa Brandon Porco på konferansen. Han er teknologidirektør i forsvarsleverandøren Northrop Grumman.

Som en rekke andre IT-direktører opplever Porco at brukerne (de ansatte) i stadig større grad bruker privat apparatur og personlige tjenester på jobb. Dette vil ha konsekvenser, mener Porco, på hvordan en moderne IT-avdeling vil se ut og organiseres.

En annen deltager på konferansen, Natan McBride fra legemiddelselskapet AMAG Pharmaceuticals, peker på det store generasjonsgapet som nå kommer på brukersiden.

– Sommervikarer blir spurt om de er kjent med Google Apps, og de svarer: «selvfølgelig». Så har vi andre nyansatte som har jobbet for andre selskap, som sier de trenger Outlook. Vi må si til dem at det bruker vi ikke lenger, sa McBride som pekte på at 75 av Fortune 100-selskapene nå bruker Google Apps. Det samme gjør de fremste universitetene.

I løpet av de neste fem årene må bedrifter være forberedt på dette «demografiske skiftet», sier McBride.

Når det gjelder IT-avdelingene så rapporterer flere og flere til bedriftens ulike avdelinger og opererer ikke som en selvstendig organisasjon.

– Forutsetningen er at ITs plass i organisasjonen vil avgjøre hva de bryr seg om. Er de i regnskapsavdelingen vil kostnadskutt ha fokus. Dersom de er i drift vil de bry seg om prosesser. Dersom selskapet vil satse mer på kundene, så vil IT-ressurser puttes i markedsavdelingen, sier IDC-analytiker Kathleen Schaub i en kommentar.

Hva skjer da med IT-direktøren? Rollen blir endret, mener Porco, fra å implementere teknologi til å være en teknologisk «spåkone» og strateg.