JUSS OG SAMFUNN

IT-avisen anker tap for Computerworld-journalister

Eieren av den danske IT-avisen synes det er urimelig at han må betale erstatning til tre journalister i danske Computerworld Online i en plagiatsak, og anker kjennelsen.

16. mars 2001 - 04:22

Det var byretten i Horsens som i en prinsipielt viktig dom nylig slo fast at eieren av en Internett-publikasjon står ansvarlig for absolutt alt innhold som ligger på websidene, også tekst lagt inn av eksterne skribenter.

Les mer om bakgrunnen for tvisten: Rettsoppgjør om redaktøransvar på nett
For eieren av IT-Avisen, Mikkel M. Jørgensen, innebærer dommen at han må betale tre journalister fra Computerworld Online (CW) totalt 36.000 danske kroner i erstatning for å ha kopiert fire av deres artikler over på IT-avisens sider.


I Danmark er det slik at nyhetsmedier på nettet ikke faller inn under medieansvarsloven på samme måte som papiraviser og -blader. Det er følgelig slik at en nettavis ikke må ha en ansvarlig redaktør som står ansvarlig for avisens innhold.

Horsens byrett slår imidlertid fast at også nettaviser må ha et utgiveransvar, og at mediets eier kan stilles til ansvar for dets innhold.

Det hjelper med andre ord Mikkel M. Jørgensen lite at vedkommende som kopierte CW-journalistenes artikler inn på IT-avisens sider ikke var ansatt i IT-avisen.

- Vi finner det ikke rimelig at vi skal holdes ansvarlige for hva tredjemann skriver på IT-avisen. Det vil i fremtiden kunne misbrukes av ondsinnede brukere hvor det prinsipielt er eieren av en hjemmeside som har det fulle ansvar, sier Jørgensen til Computerworld Online.

Jørgensen sier derfor han vil anke saken inn for lagmannsretten.

IT-avisens eier viser til at de CW-artiklene som ble kopiert inn på IT-avisens sider skjedde på et tidspunkt da tjenesten skulle legges helt åpen, dvs. at stort sett alle som ønsket det kunne legge inn artikler på IT-avisens sider. Det var da også en av IT-avisens lesere som kopierte CW-artiklene over på IT-avisens sider.

For ordens skyld - ovenstående artikkel er skrevet på
bakgrunn av disse fire artiklene i danske Computerworld Online:
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.