IT-børs: NetCom trakk ned - igjen.

Etter en god uke justerte IT-sektoren noe ned fredag, trukket av NetCom, Nera, ASK og Tandberg Television. En enslig handel plasserte Evercom på vinnerlisten med en kursoppgang på 8,5 prosent.

ARK ASA og Tandberg Television leverte tall etter børsslutt torsdag. I ARK er det ingen handel for tiden, men tallene ser gode ut for Skrivervik og Lantec. Markedet venter på at det blir frigjort flere aksjer, og selskapet har antydet at hovedeier Getronics tar sikte på å selge seg ned til 67 prosent mot dagens 88 prosent (inkl. komp. ved fusjon).

Tandberg Television leverte sterke tall, men markedet reagerte negativt. Dette kan skyldes forventningen om at selskapet ville legge frem nye kontrakter i forbindelse med resultatene. Så skjedde ikke, men selskapet la forsåvidt frem såpass mye ny og positiv informasjon at det kan være vanskelig å forstå markedets reaksjon. Se forøvrig egen relatert sak i margen.

IT-sektoren har den siste uken vist en positiv utvikling, med en oppgang i IT-indeksen på vel tre prosent. Dette er drevet av en generell optimistisk stemning (selv om totalindeksen gikk marginalt ned), som igjen skyldes redusert usikkerhet rundt asiaproblematikk og internasjonalt rentebilde. Det amerikanske markedet har igjen sett "all-time-high" av samme årsak, samt at IT-selskapene der borte har hatt en meget god utvikling. Det igjen skyldes nok delvis at lagringssektoren bunnet ut i forrige uke og nå har tatt seg opp, samt en sterkere konsolidering i bransjen og redusert asia-angst.

Fredagens negative utvikling på Oslo Børs var et utslag av et kursfall på 5 prosent i NetCom samt tidligere nevnte Tandberg Television, Nera og ASK. Nera har vi kommentert tidligere. ASK leverte som kjent knalltall i går, men er fornuftig priset på dagens nivå og trenger nok en hvilepause med fortsatt gode nyheter før en eventuell ny stigning.

NetCom er volatil, men etablert på et kursleie mellom 180 og 190 kroner. I dag var det nok meldingen om en ytterligere skjerpet konflikt med Telenor som gav den negative reaksjonen. Det virker som selskapene nå har skjerpet tonen betraktelig og bedriver et taktisk spill med hverandre som nok kan vare en tid fremover. Dette stjeler ledelsesressurser fra NetCom og kan hemme selskapet på kort sikt, men bør være positivt på lenger sikt.

Vi noterer forøvrig at Merkantildata så ny toppnotering 320 kroner i løpet av dagen, og endte på 314 kroner. Både Netcom og Merkantildata legger frem sine 1997 resultater neste fredag. Begge selskapene har lagt opp til å overraske markedet marginalt positivt, men det er det - i hvert fall for Merkantildata sin del - enkelte analytikere som har fått med seg.

Til toppen