IT-børsen: EDB til himmels

EDB ASA har hatt en formidabel utvikling siden selskapet slapp 1997-resultatene 28. februar. Torsdag ble selskapet børsvinner med ny toppnotering på 25 kroner. Alphatron ble dagens taper med et fall på mer enn 10 prosent etter skuffende tall for andre halvår 1997.

EDB ASA har hatt en formidabel utvikling siden selskapet slapp 1997-resultatene 28. februar. Torsdag ble selskapet børsvinner med ny toppnotering på 25 kroner. Alphatron ble dagens taper med et fall på mer enn 10 prosent etter skuffende tall for andre halvår 1997.

Etter to dager dager med delvis kraftig nedgang på IT-indeksen, stabiliserte nivået seg torsdag, og indeksen endte opp beskjedne 2,54 poeng til 1.268,75. Totalindeksen endte opp 5,97 poeng til 1.250,48.

Det er i stor grad resultatfremleggelsene som styrer utviklingen på enkeltaksjene på Oslo Børs. Dette fikk Alphatron-aksjonærene smertelig erfare torsdag, etter at selskapet leverte resultater som ikke sto til forventningene og som var langt svakere enn det konkurrenten Kitron vartet opp med tidligere i uka. Ledelsen skyldte på mange nye kunder i innkjøringsfasen, men markedet sendte aksjen ned 10,3 prosent til 0,97 kroner og selskapet ble dermed børstaper blant IT-aksjene torsdag.

Moderate forventninger til Tandberg Data-resultatene som blir lagt frem fredag morgen, sendte kursen på aksjen ned 2,50 kroner til 72,50.

- Tandberg Data har som vanlig vært relativt åpne når de kommenterer estimater, og resultatet vil ligge svært nær de konsensusestimatene som er kjent i markedet. Det vil trolig ikke være noen store positive overraskelser her, sier en analytiker til digi.no. Han mener at dersom Tandberg Data ikke viser sterk vekst i 1998, kan det få katastrofale følger for kursen.

- Selskapet er priset på høye multipler, og markedet forventer sterkt vekst. Skulle veksten utebli, blir det blodbad, sier analytikeren.

Etterdønninger til resultatet er konsensus for bevegelsene i EDB ASA, som ble dagens børsvinner med ny toppnotering på 25 kroner etter en oppgang på 2,20 kroner. Selskapert leverte overraskende sterke kvartalstall onsdag i forrige uke, da kursen lå mellom 20 og 21 kroner.

- Det eneste sammenlignbare selskapet blir vel Merkantildata som er priset mye høyere. Selv på dagens kursnivå er EDB billig, sier en analytiker til digi.no. Analytikeren mener gode tall i kombinasjon med agressive ekspansjonsplaner, er noe som har fått markedsaktørene til å åpne øynene. Han mener dessuten at EDB er en opplagt oppkjøpskandidat.

Blant vinnerne torsdag finner vi også Ask som kommer med resultatene torsdag 12. februar. Etter en oppgang på én krone ble det ny toppnotering på 72 kroner for projektorprodusenten, som gang på gang har overgått markedets forventninger.

- Til tross for at selskapet ved forrige kvartal viste en viss svikt i marginene, har markedet klokkertro på selskapet som hittil har til gode å skuffe, sier analytikeren.

Aktiviteten var svært høy torsdag, sett i pespektiv av den relativt lave omsetningen så langt i 98. Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 1.496,8 millioner kroner.

Til toppen