RESULTATERFINANS

IT-børsen: Meget bredt ned

Onsdagens fall i IT-indeksen på nye 1,8 prosent var bredere enn på lenge. Man måtte meget langt ned på listen over IT-selskaper før rødfargen falmet. En mulig årsak kan være at tungvekterne stort sett har hatt en god verdistigning over lengre tid. Med dårlige nyheter i markedet er det lite eller ingenting som kan holde sektoren oppe.

Jørgen Christiansen
4. feb. 1998 - 19:20

Eneste lyspunkt blant de større selskapene var Provida, som fortsetter oppturen på Arnstads optimistiske uttalelser. PC-Systemer ser ut til å forsette mot 20-tallet og steg med nok en krone - fremdeles er det små volumer å lokke ut i markedet hvilket tyder på at det er mer å gå på. En utløsende nyhet nå vil være mer informasjon om fremdriften i Eidsvoll-prosjektet.

Om nedgangen ser det ikke ut til å være stort å si. Netcom og Merkantildata har begge sett en utrolig verdiøkning det siste året. Det er ikke unaturlig at disse selskapene justerer litt ned fra tid til annen når stemningen i markedet er laber. Da viser slike selskaper hvorfor de skal prises på en høyere forventet volatilitet og det slår naturlig nok ut i IT-indeksen som fortsatt går i store sirkler rundt totalindeksen.

Nera fikk betydelig nyhetsdekning både i går og i dag. Vi har også viet torsdagens kommentar til selskapets ledelse. I relasjon til kursutviklingen onsdag er det ikke annet å si enn at dette er kostnaden ved tillitsbrist. Den kan faktisk måles i kroner og øre. Enkelte analytikere kan nå sole seg i glansen av flere måneder gamle salgsanbefalinger - andre har et forklaringsproblem og bør få lov til å kjenne svetten sile et par dager til. Spørsmålet er likevel hvor dypt kursen bør falle. Faren for at markedet overreagerer er absolutt til stede. Vi nærmer oss nå en P/E (på 97-resultatet, hvilket ikke egentlig er noe godt måltall) på 17, hvilket ganske enkelt bør være for lavt.

I morgen sender Alphatron og Stento sine resultater til Oslo Børs. Stento så en kursoppgang på 2,3 prosent og sluttet på 17,90 etter å ha vært omsatt på 18,20. Det ser ut som en god oppgang, men da skal man ta i betraktning at de store volumene har vi ikke sett i selskapet siden den voldsomme kursstigningen fra 14 til 18 kroner rett før nyttår.

Alphatron-kursen har vært under press i lengre tid, men har nå stabilisert seg under 1 kroner og ti øre. Det er ikke ventet store nyheter i den ene eller andre retningen.

EDB ASA tiltrakk seg betydelig oppmerksomhet i går etter at det gikk en stor enkeltpost tirsdag og en stor post mandag. Kjøperen(e) ser ut til å betale en premie på 10 prosent ut fra kursleiet den siste tiden. Omsetningen var liten onsdag med få mindre poster. Ingen har flagget eierandeler over 10 prosent og oppdatert aksjonærliste fra VPS er ikke tilgjengelig på flere dager ennå. Om en enkeltaktør er på oppkjøpsrunde så skal det nå en del til å fiske ut flere aksjer uten å bla opp enda større beløp.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.