BEDRIFTSTEKNOLOGI

IT-bransjen er blitt en saueflokk

IT-bransjen som var så innovativ er blitt en flokk med feige sauer, tordner Gartner.

21. mai 2007 - 11:33

På Gartners konferanse i Barcelona, der digi.no er tilstede, har Gartner kommet med en pessimistisk spådom for IT-bransjen. De advarer om at bransjen har stagnert og at den faktisk har vært på en nedadgåend trend i to år allerede.

    Les også:

- CEO venter på nye ideer fra leverandørene, som igjen venter på at konkurrentene skal vise veien. Alt for mange tror fortsatt på at det ikke eksisterer en "first mover advantage", sier Prentice.

"First Mover Advantage" fikk et dårlig rykte etter dotcom-tiden. Den gang var det mange oppstartsselskaper som brant av store summer på forretningsplaner for forretninger som i praksis bare hadde det at de var først i markedet, som sin konkurransefordel. For å opprettholde den ene fordelen brukte mange av disse selskapene vanvittige summer på markedsføring og på å raskt ekspandere inn i så mange markeder som mulig, for å hindre at andre konkurrenter rakk å etablere seg der før dem.

I ettertid viste det seg at det ofte ikke var det første selskapet som lykkes best. Det var isteden nummer to, eller en av selskapene som kom etterpå. De hadde ikke brukt opp pengene sine og de kunne lære av forløperens mange feil.

Dette var en forretningslekse som aktørene lærte på den harde måten, og det gjorde at leksa ble ordentlig godt innlært. Nå kan det imidlertid se ut som at pendelen har svingt for lang.

- Hvis alle vil være nummer to, blir det for lite innovasjon, sier Prentice.

Mange i IT-bransjen vil trolig protestere på at det er slik det står til i bransjen. Det går knapt en dag, og veldig sjeldent en hel uke uten at det kommer nye teknologier eller produkter fra leverandørene i bransjen.

- Problemet er ikke mangelen på ny teknologi, eller manglende kunnskaper eller trening. Det dreier seg om manglende visjoner, sier Prentice.

Gartner mener det er et problem at leverandørene og IT-sjefene har hengt seg for mye oppi den gamle og etablerte måten å gjøre ting på.

- 100 milliarder dollar vil bli kastet bort på gale teknologivalg, fordi folk man fortsatt tror at man bør forbedre gårdagens paradigme, sier Sandy Chen, analysesjef på Gartners Kina-kontor.

Det har blant annet resultert i lite fleksible løsninger, noe som igjen går utover prestasjonene til IT-avdelingene i bedriftene.

- Toppsjefene opplever at IT-applikasjoner er like fleksible som granitt, sier Andy Kyte, analytiker i Gartner.

Gartner utfordret derfor den fullsatte salen, bestående av IT-sjefer og andre forretningsutviklere med fokus på IT, om å tørre å ta grep. De ba regelrett IT-sjefene om å tørre å satse på et "First Mover Advantage" igjen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.