KARRIERE

- IT-bransjen har fått en «wakeup call»

IT-folk må forberede seg på tøffere tider, spår IKT-Norgesjef Per Morten Hoff.

Framover blir det viktigere å holde på arbeidsplassene og unngå oppsigelser, mener Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge.
Framover blir det viktigere å holde på arbeidsplassene og unngå oppsigelser, mener Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge.

I to år på rad har IT-ansatte fått gode lønnshopp. Ifølge en lønnsundersøkelse gjort av IKT-Norge mot 70 IT-bedrifter gikk lønningene opp 4,6 prosent i år og over fem prosent i fjor.

Organiserte i teknologiorganisasjonen NITO fikk et lønnshopp på 6,1 prosent, men truer med streik for ubetalt overtid.

Nå tyder mye på at finanskrisen også vil påvirke den norske IKT-bransjen, selv om analytikere tror at det ikke blir like ille som i 2001.

- Finansuroen har gitt oss en wakeup call som minner oss om hvor fort ting kan snu, sier Per Morten Hoff i IKT-Norge til digi.no.

Han tror at økte renteutgifter kan framtvinge et flatt lønnsoppgjør til neste år.

På den annen side har IT-bransjen ligget godt over snittet i lønninger selv om han mener millionlønningene er oppskrytt.

- Millionlønninger kan kanskje gjelde for noen ledere og for spesielle profesjoner og spesialistroller. Uansett har lønningene for bransjefolk vært gode uavhengige om man jobber på gølvet, sentralbordet eller som programmerer, framholder Hoff.

Selv om mye kan skje innen mai 2009, tror Hoff på et flatt lønnsoppgjør til neste år.

Framover blir det viktigere å holde på arbeidsplassene og unngå oppsigelser. Goder som pensjon og trygge arbeidsforhold kommer til å få større betydning framover, mener Hoff.

Han får støtte av EDB-sjef Endre Rangnes som spår nullvekst for IT-bransjen de neste årene. Til Finansavisen uttaler han at vi nå ser paralleller til årtusenskiftet. Fall i aksjekurser og økning i kapitalkostnadene skaper et usikkert bilde.

Rangnes mener det er usannsynlig med en vekst på fem prosent, men mener det er 70 prosent sannsynlig med en nullvekst de neste par årene etterfulgt av en svak vekst. Vi kommer til å se at omsetningen flater ut og at jobbmarkedet blir tøffere, spår han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.