IT-bransjen har stupt i tre år

Er du sliten? Ikke så rart, bransjen har faktisk falt i hele tre år siden dotcom-bølgen brast 10 mars.

Er du sliten? Ikke så rart, bransjen har faktisk falt i hele tre år siden dotcom-bølgen brast 10 mars.

Mandag 10. mars for tre år siden nådde dotcom-hysteriet sitt toppunkt. Nasdaq-indeksen nådde den dagen sin topp på 5048.62 og har siden falt. Også IT-indeksen på Oslo Børs nådde sin topp den dagen med 325,47 poeng.

I dag står IT-indeksen på Oslo Børs i fare for å sette ny bunnrekord med foreløpige fattige 41 poeng og Nasdaq har dukket under 1305 poeng. Grafen over viser IT-indeksens vekst og fall siden 1999. Den blå linjen angir mars 2000.

Her i Norge har dette tappet de børsnoterte IT-selskapene for 80 milliarder kroner, men dette er småpenger sammenlignet med Sverige, der dotcom-bølgen virkelig raste.

En rekke store konsulentselskaper hadde oppnådd rene feberfantasi-priser og ble radert ut under fallet. Totalt sett har IT-selskapene i Sverige mistet 3000 milliarder svenske kroner i verdi. Mye av dette skyldes Ericssons fall.

Fallet har både rammet store og små. Bransje-giganter som Microsoft, Intel og Cisco har fått redusert aksjekursene sine med 80-90 prosent. Noen har dog klart seg bedre - bransjens største selskap, IBM, har begrenset fallet til 41 prosent.

Det har også gått hardt for seg her i Norge. Store norske IT-selskaper som Merkantildata og EDB Business Partner er redusert til under en tiendel av hva de var verdt for tre år siden.

Til toppen