JUSS OG SAMFUNN

IT-bransjen tar miljøet på alvor

Gartner spår at miljøet vil være blant de mest prioriterte oppgaver for IT-bransjen framover.

14. feb. 2008 - 11:20

Gartner kom nylig med ti spådommer om framtiden for IT-organisasjoner for 2008 og framover. Virksomhetene vil blant annet ta miljøet mer på alvor, mener analysebyrået.

Gartner framhever de ti punktene etter en vurdering av over 100 forutsigelser som de presenterer og vurderer hvert år.

Ifølge Garter vil over en tredel av virksomhetene la ett eller flere miljøkriterier bli blant de seks mest avgjørende ved innkjøp av IT-utstyr innen 2009.

Motivasjonen vil i første omgang være å redusere kostnadene. Det er store muligheter for å redusere miljøpåvirkingen fra utstyret gjennom hele livssyklusen. Etter hvert vil virksomhetene også etterspørre tjenester for å bedre infrastrukturens energieffektivitet, mener Gartner.

Innen 2010 vil 75 prosent av virksomhetene sette energibruk og CO2-utslipp som kriterium når de kjøper IT-utstyr. De fleste leverandører vet lite om hvilke CO2-utslipp deres produkter forårsaker, men enkelte har alt satt i gang tiltak for å kartlegge dette. Leverandørene vil ha så god oversikt over produktenes CO2-avtrykk innen 2010 at det kan brukes som grunnlag ved innkjøp av utstyr.

Gartner mener også at store, internasjonale virksomheter vil kreve at leverandørene lar seg evaluere for å bevise at de er ”grønne”, om de fortsatt ønsker å selge varer til disse selskapene. De vil vite at produksjonen er energieffektiv og at leverandøren overholder alle lover og forskrifter med hensyn til miljø, før de signerer kontrakten.

- Vi håper Gartners spådommer går i oppfyllelse. Som IKT-Norges undersøkelse viste tidligere i år, tar ikke norske IT-ledere hensyn til miljø når de kjøper IT-utstyr, selv om det er mye å spare i både kostnader, energibruk og miljøutslipp. Virksomhetene må få opp øynene for dette, sier Liv Freihow, prosjektleder for Grønn IT.

Gartner baserer spådommene på sin omfattende forskning innen informasjonsteknologiens verden. Andre områder de mener vil få fokus de neste årene er blant annet alternative metoder for kjøp og salg av programvare og tjenester, nye former for mobilitet og delte dataressurser gjennom såkalt ”cloud computing”.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.