KARRIERE

IT-bransjen tok over klassen

digi.no besøkte Ullevål skole for å se 12-åringer lære å kode.

Foreldre og ildsjeler landet rundt bidro til kodetimen, for å gi barna en innføring i programmering. Her fra klasse 7b på Ullevål skole hvor Microsoft stilte sterkt.
Foreldre og ildsjeler landet rundt bidro til kodetimen, for å gi barna en innføring i programmering. Her fra klasse 7b på Ullevål skole hvor Microsoft stilte sterkt. Bilde: Marius Jørgenrud
8. des. 2014 - 18:26

I påvente av at politikerne skal se verdien av å innføre programmering i pensum på barneskolen har grasrotbevegelsen «Lær Kidsa Koding» tatt skjeen i egen hånd.

Ildsjeler over hele landet har i dag tatt fri fra jobb for å lære ungene noe av det Norge skal leve av etter oljen.

Minst 8.000 elever er påmeldt årets utgave av «kodetimen». Microsoft lot like godt alle ansatte som ønsket det få en dag fri for å stille opp.

Deres bidrag alene resulterte i kodetime for anslagsvis 500 elever.

I klasse 7b på Ullevål skole i Oslo var det Microsoft ved direktør samfunnskontakt Kristine Beitland som tok kommandoen. Godt hjulpet av Microsoft-kollega Kristine Hofer Næss og prosjektleder Siri Sundby fra konsulentselskapet Promis.

Siri Sundby fra Promis var den eneste med faktisk utviklererfaring før timen. <i>Bilde:  Marius Jørgenrud</i>
Siri Sundby fra Promis var den eneste med faktisk utviklererfaring før timen. Bilde:  Marius Jørgenrud

T-skjorter med kodetimen og Microsoft-logo ble delt ut. Pepperkaker og godteri likeså. Ikke rart dette ble godt mottatt.

– Har dere lyst til å prøve?

– Eeeey! svarte en entusiastisk klasse med 12-åringer.

Etter en kjapp intro var elevene i full sving. Remser med kommandoer som styrte en sint fugl ble lett stablet på plass i nettleseren.

Det er drag´n´drop-programmering det gikk i. Litt enkel matematikk, litt logikk og litt kreativ tenkning.

– Vi har vært så heldige å få være med i timen for å lære dere digital sløyd. Rundt omkring i verden er det nå en internasjonal kodeuke. Barn på deres alder i USA, England, Tyskland og i hele Norden sitter og koder, sa Beitland.

DIGITAL SLØYD: Kristine Beitland fra Microsoft er selv jurist, ikke teknolog, men lot ikke det være noe hinder for å lære koding til kidsa. <i>Bilde:  Marius Jørgenrud</i>
DIGITAL SLØYD: Kristine Beitland fra Microsoft er selv jurist, ikke teknolog, men lot ikke det være noe hinder for å lære koding til kidsa. Bilde:  Marius Jørgenrud

12-åringene tok dette enkelt. Alle gjøv løs på oppgavene.

Grisebank

Den grønne grisen i det Angry Birds-inspirerte programmet hadde ikke en sjanse, for å si det sånn.

Elevene var flinke til å hjelpe hverandre også. Hørt fra klasserommet:

– Du må dra sånn. Da hopper den på grisen.

– Åh... dritsmart.

Med bistand fra skolens IKT-lærer Sjur Torp og de tre utsendte fra databransjen gikk undervisningsopplegget som smurt.

Kontaktlærer (det som før het klasseforstander) Sylvi Rykkje kunne mest observere timen fra bakerste benk.

IKT-lærer Sjur Torp hjelper til. <i>Bilde:  Marius Jørgenrud</i>
IKT-lærer Sjur Torp hjelper til. Bilde:  Marius Jørgenrud

– Jeg husker vi fikk den første datamaskinen her på skolen på 1990-tallet. Det var en gave fra foreldre som skulle kvitte seg med noe gammelt utstyr. Den ble nok lite brukt. Men ikke lenge etter fikk vi en bedre pc med Word og pedagogiske programmer, sier kontaktlæreren.

I dag er datamaskinen en mer naturlig del av undervisningen, men selv om et smartboard har fått den mest sentrale plassen – og dekker over mesteparten av en gamle krittavlen, er det en vei å gå også her. Ullevål skole har 32 bærbare pc-er å fordele på de 78 elevene i syvende trinn.

Fremtidens utviklere

Sundby er utdannet sivilingeniør fra NTNU og var den eneste med faktisk programmeringserfaring til stede. Hun har til gjengjeld blant annet vært med å lage Finn.no og en løsning for å søke visum på nett.

Moro med kodetime, også for kontaktlærer Sylvi Rykkje. <i>Bilde:  Marius Jørgenrud</i>
Moro med kodetime, også for kontaktlærer Sylvi Rykkje. Bilde:  Marius Jørgenrud

– Det er fryktelig lenge siden, men programmering ser da ganske likt ut ennå. Det er sikkert tre-fire eller fem stykker i denne klassen som kommer til å jobbe med programmering når dere blir store, sa prosjektlederen fra Promis.

Følelsen av mestring er der allerede for elevene i klasse 7b på Ullevål skole etter en vel blåst kodetime, som varte bare altfor kort.

Microsoft-direktør Kristine Beitland foreslo imidlertid at elevene kunne prøve mer hjemme sammen med mamma og pappa.

Prøv selv

Det kan også alle andre gjøre. Bryn deg på oppgaven elevene i 7b fikk prøve her: http://studio.code.org/s/2/puzzle/1

Klasse 7b fikk en time med programmering og snop. Det var populært. <i>Bilde:  Marius Jørgenrud</i>
Klasse 7b fikk en time med programmering og snop. Det var populært. Bilde:  Marius Jørgenrud

For flere oppgaver og mer om initiativet se ressursene code.org, kidsakoder.no og kodetimen.no. Det er fullt mulig å tilpasse undervisningsoppleggene til den enkelte klasse og skole, og hvem som helst kan gjennomføre en kodetime - når de vil.

Kristine Beitland og kollega Kristine Hofer Næss, begge fikk kodefri fra jobbene sine i Microsoft. <i>Bilde:  Marius Jørgenrud</i>
Kristine Beitland og kollega Kristine Hofer Næss, begge fikk kodefri fra jobbene sine i Microsoft. Bilde:  Marius Jørgenrud

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.