IT-bransjen tror ikke på katastrofetall

De store dataselskapene tror ikke at kundene vil halvere IT-investeringene slik de forteller Norsk Gallup. Tallene er et utrykk for ønsketekning, mener bransjen som bare tror på en midlertidig oppbremsning til høsten.

De store dataselskapene tror ikke at kundene vil halvere IT-investeringene slik de forteller Norsk Gallup. Tallene er et utrykk for ønsketekning, mener bransjen som bare tror på en midlertidig oppbremsning til høsten.

Ifølge tall analysebyrået Norsk Gallup Institutt presenterte på søndag, planlegger norske bedrifter å halvere sine IT-investeringer de neste 12 månedene. De store norske dataselskapene mener de dystre spådommene er utslag av krisetenkning og et ønske om å kutte alle typer nødvendige kostnader.

Bedriftene Gallup spurte om IT-investeringer fra nå og et år fremover i tid, sier at de planlegger å kutte innkjøp av både maskinvare og programvare til det halve av dagens nivå. En ringerunde digi.no har gjort til aktører i bransjen avdekker en viss frykt for utflating eller et mindre fall, men ingen tror på at investeringsnivået vil halvers.

Både IBMs informasjonssjef Gry R. Nordhus, Asbjørn Søgstad, markedsdirektør i Compaq Norge og markedssjef Bjørn Boberg i Andersen Consulting forteller digi.no at de ikke kjenner seg igjen i det bildet Gallup tegner. Tvert i mot melder de om sterk vekst så langt i år.

Også Merkantildata sier til Finansavisen at de ikke ser for seg noe dramatisk fall.

- Gallups spådom om halvering høres veldig dramatisk ut. Dette er nesten ikke mulig å gjennomføre i en moderne bedrift over tid. En del bedriftsledere ser nok fremdels på IT som et nødvendig onde, men flertall mener IT er et konkurransvåpen som krever opprusting både i opp- og nedgangstider, sier Søgstad.

Gallup forklarer de dystre forventningene med at bedriftene nå er ferdig med å løse år 2000-problemet og innføringen av Euro. Dette stemmer ikke, sier de store leverandørene, som tegner et mer differensiert bilde med flere faktorer som påvirker etterspørselen.

Disse faktorene trekker ned:

1) Det er nå så kort tid igjen til årsskiftet at de store bedriftene og offentlige etatene ikke rekker å gjennomføre omfattende prosjekter. Samtlige store leverandører, blant andre IBM, Compaq, SAP, Ark og Merkantildata har advart mot en viss oppbremsing/utflating utover høsthalvåret.

2) Endel av de store bedriftene begynner å bli ferdige med sine omfattende SAP-prosjekter og bransjen mener det nå er langt mellom de nye prosjektene.

Disse faktorene trekker opp:

1) De største kundene er kommet langt i å rette år 2000-problemet, men svært mange små og mellomstore bedrifter har mesteparten av jobben foran seg. Det sammen gjelder tilpassingen til den nye felleseuropeiske valutaen Euro.

2) Totalbildet i norsk økonomi er ikke entydig. Oljesektoren er hardt rammet, men nå stiger oljeprisen igjen. Hoveddelen av norsk industri ligger i høygir, både på grunn av en lav kronerkurs og generelt gode økonomiske tider i resten av Europa.

3) Gallup måler bare bedrifter, ikke offentlig sektor som i utgangspunktet ikke er konjunkturavhengig og som i de siste årene har mistet mye IT-folk. Hvis privat næringsliv roer seg ned, vil offentlig sektor kunne fange opp noe av slakken.

4) De gunstige skattereglene har sendt salget av hjemme-PC-er til ansatte opp til nye feberaktige høyder, melder Compaq, Cinet og IBM.

Ingen av bransjeaktørene tør spå bombastisk om hvordan alle disse faktorene vil slå ut. Bare Ark-sjef Jan Erik Standahl tror IT-kuttene som kommer nå blir varige - hans kolleger spår fortsatt langsiktig vekst til tross for en midlertidig brems til høsten.

Til toppen