KARRIERE

IT-bransjen vet ikke lenger hva ledighet er

Selv midt på sommeren er det nesten ingen arbeidsledige i IT-bransjen.

Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2003 for å huske krisen i IT-bransjen. Bedrifter måtte ty til massive oppsigelser, fusjoneringer og det var i snitt 3.000 IT-ledige hver måned som var registrert hos NAV.

I dag er situasjonen snudd fullstendig på hodet. For hver måned som har gått siden 2004 har antall IT-ledige gått ned samtidig som IT-stillingene har vokst.

Ifølge en bedriftsundersøkelse fra NAV er det nå et underskudd på 3.500 IT-hoder. IKT-Norge går enda lenger og hevder at det er et underskudd på 5.000.

Analysedirektør Stein Langeland i NAV forteller til digi.no at det nå bare er 646 registrerte ledige i IT-bransjen som er en nedgang på 26 prosent målt i forhold til juni i fjor.

Til sammenligning falt ledigheten målt under ett med 13 prosent det siste året. Det betyr at IT-ledigheten falt dobbelt så mye som snittet ellers.

- I et allerede stramt arbeidsmarked hadde vi nok trodd at ledigheten i IT-bransjen ville ha snudd før. Med den utvikling vi nå ser i konjunkturomslaget vil jeg iallefall tro at det skjer en endring i løpet av året, sier Langeland.

Samtidig fortsetter ledige stillinger å vokse. Juni-måned var det registrert 1047 ledige IT-stillinger som er to prosent høyere enn i fjor på samme tid.

Langeland mener at det aldri har vært høyere sysselsettingsvekst enn i 2007 og fram til nå i 2008.

Det merkes også på nyutdannede som ikke lenger registrerer seg hos NAV. Juni-måned pleier å ha en topp i ledigheten nettopp fordi unge mennesker avslutter sine IT-studier og melder seg som ledige hos NAV.

Her er det en markant nedgang. digi.no har flere ganger skrevet om hvordan IT-studenter blir hentet inn av bedrifter lenge før de har avsluttet sine studier. For bare noen få år siden var det denne gruppen som slet med å få seg jobb i IT-bedriftene.

Men også IKT-bransjen vil få merke konjunkturomslag som vil gi ringevirkninger, advarer Langeland.

Norge erfarer allerede redusert etterspørsel fra eksportindustrien og i privat konsum i tillegg til en nedgang i boligbygging.

- Dette pleier å være de første signalene på en endring i konjunkturbilde, selv om Norge fortsatt går svært bra, sier han.

Man ser i tillegg at utenlandsøkonomien er svekket, spesielt i den amerikanske økonomien og i EU-områder. Derimot er det fortsatt høy økonoisk vekst i India og Kina.

- IT-bransjen har lenge melket av en høy investeringsvilje både i privat og offentlig sektor. Når det blir strammere tider i Norge, vil dette igjen påvirke etterspørselen i IT-bransjen selv om det er svært gode tider nå. Det tror jeg vil skje før året er omme, spår Langeland.

Han tror at vi allerede i 2008 vil se en økning i IT-ledigheten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.