IT-bransjen vil ha Cobol-programmere

ElanIT erfarer nå at kundene etterspør seniorer som behersker gammel teknologi.

IT-bransjen vil ha Cobol-programmere

I et nærmest støvsuget marked for IT-kompetanse, opplever ElanIT, som er en del av Manpower-konsernet, sterk vekst. Hodejegerselskapet rekrutterer rundt 60 IT-personer hver måned til sine kunder, og veksten bare fortsetter.

I år forventer ElanIT å rekruttere i underkant av 1.000 IT-folk.

Norges-sjef Gudrun Jebsen i ElanIT er slett ikke enig i påstanden om at det nå nærmest er umulig å få tak i arbeidskraft.

Tvert imot ser hun at den optimismen som er i markedet, har ført til at flere sier opp sin faste stilling, og melder seg som tilgjengelig hos ElanIT. Svært ofte ender engasjementet opp i fast stilling.

- Dette gjelder spesielt seniorer, som normalt har tviholdt på jobbene sine, forteller hun digi.no.

Hun erfarer at både 50- og 60-åringer nå tør å satse nettopp på grunn av de gode tidene. Seniorer er dessuten blitt en svært attraktiv målgruppe, fordi mange besitter kompetanse som yngre generasjoner ikke lærer.

Store bedrifter som Skattedirektoratet, DnB Nor og Posten har sine kjernesystemer i Cobol, og selv om mye av nyutviklingen skjer i andre programmeringsspråk, er det nødvendig å kjenne til og bygge videre på den gamle teknologien.

Den første Cobol-generasjonen er i ferd med å gå ut i pensjon, og ElanIT har flere kunder som etterspør Cobol-kompetanse.

Konsulentselskapet CSC er blant ElanITs kunder som nå skal ha en rekke nye medarbeidere, hvorav mange vil utgjøre Cobol-utviklere.

- Kjernesystemene i store virksomheter som bank og finans er ofte bygget opp i Cobol, som nettopp de gamle IT-folkene har sin kjernekompetanse på, forteller hodejeger Terje Fantoft.

Han synes det er forunderlig at IT-bransjen har valgt å slåss om en ensidig målgruppe fra 28 til 40 år, som mange mener er den mest attraktive. Men det er jo også denne målgruppen som har små barn og er verst rammet av tidsklemma.

50-åringene derimot har fått en ro og har både erfaring og utholdenhet, som de kan tilføre arbeidslivet, mener Fantoft.

Gudrun Jebsen og Terje Fantoft i ElanIT får stadig flere seniorer som vil prøve seg på nye utfordringer i sin database.

Les mer om: