KARRIERE

IT-bransjen vil ha formell utdannelse

En fersk undersøkelse viser at IT-bedrifter vil ha folk med formell utdannelse.

10. aug. 2005 - 10:36

På slutten av 90-tallet og under dot.com boblen kunne man få en drømmejobb bare ved å vise til en ukes nettverkskurs.

Men dette har endret seg dramatisk. IT-kandidater i dag bør minimum ha en bachelorgrad og gjerne mastergrad for å få et fotfeste i en IT-bedrift, bekrefter en rekke bedrifter og bransjefolk digi.no har vært i kontakt med.

    Les også:

Det viser også en fersk undersøkelse fra den danske IT-fagforeningen Prosa og jobbdatabasen StepStone som viser at kravene til IT-medarbeidernes faglige kompetanse er steget markant de tre siste årene.

Det er i dag færre jobber til selvlærte IT-folk.

I Danmark er det spesielt stor stor etterspørsel etter bachelorer og mastergradskandidater, akkurat som det er i Norge.

To av tre av de spurte virksomhetene svarer at de i «høy grad» eller noen grad har opplevd en stigning i de faglige og praktiske IT-nivåer de siste tre årene. Et stort flertall forventer at kravene vil fortsette med å stige de kommende tre årene.

I samme periode er antallet av såkalte autodidakte eller etterutdannede som ansettes i IT-jobber falt med henholdsvis 65 og 31 prosent, mens det ansettes 49 prosent flere bachelorkandidater og 45 prosent flere med mellomlange utdannelser.

- Det kan bli et stort problem for IT-bransjen og IT-arbeidsmarkedet at det er så stor ubalanse mellom hvilke kompetanse arbeidsmarkedet etterspør, sier Mads Kellermann, faglig sekretær i Prosa.

Han mener den beste måten å løse balanseproblemet på er å opprette en IT-faglig bachelorutdannelse.

Fagforeningen mener at undersøkelsen dokumenterer at det blir utdannet for mange på de korte videregående utdannelser og for få på bachelor og mastergradnivå.

- Tendensen er at virksomheter i hele Europa møter store utfordringer i å finne kandidater innenfor IT-faget. Det er her vi ser de første flaskehalsproblemene som følge av den fallende ledighet, sier han.

Dette bekrefter også analysedirektør Stein Langeland i Aetat. Tidligere i sommer uttalte han til digi.no at IT-ledigheten i Norge skyldes mangel på formell kunnskap.

Han mener mange av de ledige IT-folkene har solid realkompetanse, men mangler formelle sertifiseringer, papirer eller høyere utdannelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.