RESULTATERFINANS

IT-eventyr til 400 millioner

Hotellkongen Petter Stordalen satser på Fast-gründere.

Milliardær og hotell-eier Petter Stordalen er en av investorene som har gått inn på eiersiden i John Markus Lervik nye IT-eventyr.
Milliardær og hotell-eier Petter Stordalen er en av investorene som har gått inn på eiersiden i John Markus Lervik nye IT-eventyr. Bilde: Peter Ortvik, EEROBILD/ALL OVER PRESS
15. nov. 2013 - 14:09

John Markus Lerviks nye IT-eventyr Cxense (uttales «see-sens») blir av sine eiere priset til rett i underkant av 410 millioner kroner. Det er klart etter at selskapet hentet inn 90 millioner kroner for å finansiere oppkjøpet av Nordens største leverandør av digitale annonseløsninger til mediebransjen, danske Emediate.

Lervik ble for alvor kjent da Fast Search & Transfer, hvor han var en av grunnleggerne og toppsjef, ble solgt til Microsoft i 2008. Prislappen var på 6,6 milliarder kroner. I 2010 tok han med seg et knippe topper fra tidligere Fast og etablerte Cxense. På de tre årene har dette selskapet vokst voldsomt, noe verdsettelsen av selskapet er et godt eksempel på.

Stordalen kjøper

Investorer som Polaris Media, Rasmussen-familien og Storebrand kom inn for et drøyt år siden, og denne uken gjennomførte selskapet en ny kapitalutvidelse hvor de hentet inn 90 millioner kroner fra sine eksisterende aksjonærer – samt noen utvalgte nye.

En av de nye investorene som ble invitert inn er Petter Stordalen, som gjennom sitt investeringsselskap Home Capital, har satset 10 millioner kroner på oppstart-eventyret.

Stordalen kjenner imidlertid Lervik & Co. godt fra før. Sammen med Øystein Stray Spetalen og Orkla ledet nemlig Stordalen an et aksjonæropprør mot ledelsen og styret i teknologiselskapet Opticom i 2005. Opticom var storeier i Fast, og John Markus Lervik engasjerte seg i motstanden mot Stordalen & Co.

Petter Stordalen ønsket ikke å kommentere investeringen da digi.no kontaktet han fredag, men investeringsselskapet Home Capital bekrefter at de har kjøpt aksjer i

IT-eventyret.

John Markus lervik (t.v),Mikal Rohde og Aleksander Øhrn var alle med å starte Cxense for tre år siden. Nå er selskapet verdsatt til over 400 millioner kroner. <i>Bilde: Per Ervland</i>
John Markus lervik (t.v),Mikal Rohde og Aleksander Øhrn var alle med å starte Cxense for tre år siden. Nå er selskapet verdsatt til over 400 millioner kroner. Bilde: Per Ervland

Solgte til Microsoft

Lerviks suksess med Fast, og så langt svært imponerende resultater med Cxense, har vakt oppsikt i norske investorkretser. Interessen for å investere i selskapet skal ha vært meget god, og etter hva digi.no erfarer kunne Lervik & Co. nærmest velge og vrake i investorer. Det er imidlertid de ansatte i selskapet som sitter med aksjemajoriteten. Før kapitalutvidelsen var mer enn 60 prosent av aksjene på ansattes hender.

Cxense har utviklet en plattform med et bruksområde som koker ned til følgende: Håndtering og analyse av svært store datamengder («Big Data») i nettskyen. Dette brukes i dag inn mot mediebransjen, hvor kundene får tilgang til meget kraftige verktøy for både analysere og optimalisere for eksempel nettannonser. Men bruksområdet kan også være innenfor e-handel, finans og en rekke andre områder hvor man kan bruke enorme datamengder for analyse.

Sterk vekst

Salgsveksten fra i fjor til i år har også vært imponerende. Tall digi.no er kjent med viser at veksten har gått fra 2,3 millioner dollar i fjor til 4,3 millioner dollar i år. Dette inkluderer ikke inntektene fra selskapet de nettopp har kjøpt opp, eller inntekter fra et deleid spanske annonsenettverk hvor Cxense er inne på eiersiden. Etter det digi.no forstår, skal selskapet dessuten være kontantpositive, det betyr at de tjener mer penger enn de bruker via driften, allerede i løpet av året.

Men man skal ikke se bort fra at selskapet i den nærmeste fremtiden heller velger å prioritere kraftig vekst fremfor å bli kontantpositive.

Inntektene Cxense forventer i årene som kommer er også imponerende. Fra 2013 til 2014 regner selskapet med å gå fra 4,3 millioner dollar til 11,9 millioner dollar i omsetning. Nå er slike anslag belagt med enorm risiko, men skulle veksttakten selskapet slå til vil de kunne lukte på 100 millioner dollar i omsetning i 2017. Dette er vel og merke anslag uten inntekter fra selskapet de nyss kjøpte opp. Dessuten er det verd å merke seg at Cxense baserer seg på abonnementsinntekter – ikke lisenser.

Må møte i retten

Lervik og tidligere salgsdirektør i Fast må imidlertid møte i Oslo tingrett neste uke. De to er tiltalt for et forhold knyttet til inntektsføringen og håndteringen av en kontrakt i Fast. Saken startet allerede høsten 2008. Lervik har hele tiden nektet straffeskyld for denne saken, som over de neste ukene skal belyses i Oslo tingrett. Saken skulle vært oppe i retten tidligere i år, men ble utsatt på grunn av sykdom. Mer om tiltalen kan du lese her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.