IT Factory felt av 64 år gammel blogger

Data-ekspert Dorte Toft ble tidlig skeptisk til svindelselskapet.

IT Factory felt av 64 år gammel blogger

Data-ekspert Dorte Toft ble tidlig skeptisk til svindelselskapet.

Bergen (NTB-Kjell Sletta): Den danske frilansjournalisten Dorte Toft spilte en sentral rolle i avsløringen av det danske selskapet IT Factory. Gjennom sin blogg skaffet hun opplysninger som rev grunnen vekk under selskapet.

– Jeg avslørte ikke IT Factory, men gjennom bloggen rev vi ned stein for stein av byggverket, fortalte Toft da hun deltok på Nordiske Mediedager i Bergen. Til sist var det bare datagiganten IBM tilbake, og da også dette selskapet trakk støtten, var det slutt for IT Factory i desember i fjor.

Saken vakte voldsom oppsikt i Danmark der direktøren, den norskfødte Stein Bagger, var en kjent profil innen databransjen. Også styrelederen i selskapet, Asger Jensby har sterk tilknytning til Norge og var i ferd med å bygge en millionvilla på Kongsvinger da boblen sprakk.

Databakgrunn
Den 64 år gamle Dorte Toft forteller at hun begynte å skrive om IT Factory og Bagger i 2006. Utgangspunktet var skepsis til et selskap som drev med software og hadde nesten hele omsetningen i utlandet. Et slikt selskap er vanskelig å kontrollere.

Toft har bakgrunn fra databransjen, først som programmerer og etter å ha tatt journalistutdannelse som journalist i datapressen. Hun ble frilansjournalist og startet bloggen sin i samarbeid med avisen Berlingske Tidende i 2006.

Hun forteller at hun var forsiktig da hun begynte å omtale suksesshistorien IT Factory. Hun skrev rosende, men la også til noen kritiske spørsmål.

Aktivitet på bloggen
Hun fikk mange reaksjoner fra lesere av bloggen, blant annet en bidragsyter som fortalte at Bagger ikke hadde den utdannelsen han skrøt av. Da Toft forsøkte å undersøke dette, fikk hun først inntrykk av at det var et blindspor.

Da hun senere tok opp igjen sporet, avslørte hun at universitetet der Bagger skulle ha fått sin akademiske grad ikke fantes.

– Jeg fikk også en anonym melding fra en som fortalte at han hadde venner som jobbet i IT Factory. Han skrev at det ikke fantes verdier i selskapet, forteller Toft.

Et gjennombrudd for Toft kom da en anonym blogger skrev at det var underlig at IT Factory kunne vokse så mye uten at noen visste hvem som var kunder. Den anonyme har senere stått fram som eier av et it-selskap. Han hadde forsøkt å advare både IBM og styreleder Asger Jensby om at ikke alt var som det skulle. Da ingen ville høre, tok han kontakt med bloggeren som skrev kritisk om selskapet.

Avdekket
Dorte Toft fikk også negative reaksjoner på bloggingen om et selskap som nesten hele Danmark oppfattet som en suksesshistorie. «Du hater suksessrike mennesker» skrev en av bloggerne som forsvarte IT Factory.

Men gjennom blokken ble bit for bit avdekket. Det kom fram at Barrer ikke hadde noen universitetsgrad som han hadde fortalt, at selskapet verken hadde noe produkt, forhandlere eller kunder.

Truet med sak
Den suksessrike direktør Bagger reagerte gjentatte ganger på innholdet i bloggen. Først var han hyggelig, senere ble Dorte Toft utskjelt og deretter truet med injuriesak.

– Jeg satt og forberedte meg til saken da jeg fikk beskjed om at selskapet var konkurs. Jeg danset rundt i leiligheten av lykke, fortalte Toft under mediedagene.

Senere har hun både fått en it-pris og en journalistisk pris for avsløringen. Nylig ga hun også ut en bok som beskriver utviklingen i IT Factory og bloggingen som bidro til avsløringen.

Bagger har innrømmet bedrageri for 870 millioner kroner. Han sitter nå fengslet og skal stilles for retten i juni.

    Les også:

Til toppen