JUSS OG SAMFUNN

IT-feil hos dansk politi kan ha forplantet seg til Norge

Riksadvokaten pålegger norsk politi og påtalemyndighet å identifisere alle verserende norske straffesaker hvor det er innhentet informasjon fra Danmark. Årsaken til pålegget er at det er avdekket en systemfeil i Danmark som gjelder bruk av teledata i straffesaker.
Riksadvokaten pålegger norsk politi og påtalemyndighet å identifisere alle verserende norske straffesaker hvor det er innhentet informasjon fra Danmark. Årsaken til pålegget er at det er avdekket en systemfeil i Danmark som gjelder bruk av teledata i straffesaker. Illustrasjonsfoto: Marius Jørgenrud
29. aug. 2019 - 09:54

Riksadvokaten pålegger norsk politi og påtalemyndighet å identifisere alle verserende norske straffesaker hvor det er innhentet informasjon fra Danmark.

Årsaken til pålegget er at det er avdekket en systemfeil i Danmark som gjelder bruk av teledata i straffesaker. Så langt foreligger det ikke opplysninger som skulle tilsi at det kan være en tilsvarende feil ved systemene som benyttes av norsk politi, skriver Riksadvokaten.

Feil ved mobilsporing

Datasystemet der feilen er funnet, brukes av dansk politi for å tilpasse rådata fra teletjenesteleverandører til opplysninger som brukes i straffesaker. Det er blant annet blitt påvist feil ved konvertering av geografiske koordinater med tanke på å fastslå posisjonen til mobiltelefoner.

Den danske riksadvokaten har derfor besluttet å midlertidig stanse bruk av trafikk- og lokasjonsdata i blant annet pågående hovedforhandlinger. Det danske Rigspolitiet skal videre gjennomgå alle straffesaker i perioden 2012 til 8. mars 2019 hvor slike opplysninger er innhentet.

Riksadvokaten har også anmodet Kripos om å undersøke om det kan være en tilsvarende feil ved systemene som benyttes av norsk politi, selv om det så langt ikke foreligger opplysninger som skulle tilsi at det er tilfelle.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.