KARRIERE

IT-folk må lære seg noe i tillegg til IT

Det er et av syv tips til IT-studenter som ønsker en lykkelig karriere.

17. juni 2009 - 15:25

Ifølge Elan, IT-bemanningsspesialisten i Manpower-gruppen, er det slutt på den tiden da IT-kunnskaper var nok til å få en vellykket karriere. Det dagens arbeidsgivere jakter på, er IT-konsulenter med forretningsforståelse og gode sosiale egenskaper, i tillegg til IT-kompetanse som programmering, drift eller support.

Elan rekrutterer årlig et tusentalls medarbeidere til faste og midlertidige stillinger på vegne av sine kunder, og mener følgelig å vite hva markedet etterspør.

På bakgrunnen av denne erfaringen har de følgende syv tips til årets avgangskull med IT-studenter:

  • Sett deg kortsiktige og langsiktige karrieremål, og sett realistiske delmål underveis. Kanskje er den litt kjedelige nybegynnerjobben akkurat det som skal til for å nå den store karrieredrømmen om fem år?
  • Lær deg noe annet enn IT. Kombiner teknisk kompetanse med forretningsforståelse, og vis at du forstår omgivelsene som bedriften opererer i.
  • Finpuss på engelskkunnskapene. Engelsk er det «offisielle IT-språket», så her gjelder det å være på høyde med de beste. Kanskje du skal tilbringe sommeren i en hengekøye med en god bok – på engelsk?
  • Bygg nettverk. Sosiale medier som LinkedIn og Facebook kan være ditt neste inngangspunkt til ny jobb. Registrer deg hos bemanningsbyråer og headhuntere. Hold kontakt med studievenner og tidligere kolleger - disse kan være gode relasjoner å ha i mange år fremover.
  • Sørg for å ha nødvendige sertifiseringer på plass. Dette kan være tungen på vektskålen i konkurranse med andre kandidater.
  • Bruk god tid på å spisse oppsett og innhold i CV-en. Fremhev relevant erfaring og slå sammen mindre relevante meritter.
  • Tenk salg! Hvilke faglige og personlige egenskaper kan du tilby? Hva kan du forbedre - og ikke minst: Hva har du tenkt å gjøre med det?

I tillegg har Monika Myrvang, ansvarlig for fastrekruttering i Elan Norge, denne anbefalingen:

– Mange kandidater er flinke til å snakke om sine sterke sider, men er for lite bevisste sitt eget forbedringspotensial. Skal en fremstå som troverdig er det viktig å vise refleksjon og engasjement på begge punkter.

Siden IT-utvikling i stadig større grad foregår i miljøer der innspill fra ikke-IT-hold kan være avgjørende, er det nødvendig å tenke gjennom bransje- og bedriftsspesifikke momenter i forkant av jobbintervjuet. Har man på forhånd tenkt gjennom problemstillinger og trender for bransjen man søker seg til, danne seg et bilde av bedriftens strategiske mål og konkurransemiljøet den opererer i, har man større sjanser for å gjøre et godt inntrykk.

– Det er viktig å ha et blikk utover sine egne oppgaver. Klarer du å kombinere IT-kunnskap og forretningsforståelse er du kjempeattraktiv. Ofte trenger man ingen dyr etterutdannelse for å oppnå drømmejobben, man kommer langt ved å være nysgjerrig og oppdatert på marked og omgivelser, sier Myrvang.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.