IT-Fornebu: Bondevik kan gå

Bondevik-regjeringen vil stille kabinett-spørsmål på IT-Fornebu-saken i Stortinget senere i dag. Sponheim satte ned foten, ifølge VG.

Bondevik-regjeringen vil stille kabinett-spørsmål på IT-Fornebu-saken i Stortinget senere i dag. Sponheim satte ned foten, ifølge VG.

Norge kan stå overfor et regjeringsskifte når Stortinget senere i dag skal stemme over IT-Fornebu-saken. For ifølge lekkasjer til Verdens Gang, vil statsminister Kjell Magne Bondevik stille kabinettspørsmål, det vil si at Regjeringen går av dersom de blir stemt ned.

Årsaken er Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiets langvarige og stadig sterkere forsøk på detaljstyring av Regjeringen i både valget av hvem som får lov til å drive prosjektet og gjennomføringen av det. Arbeiderpartiet og FrP ønsker at konstellasjonen rundt Fred Olsen skal få bygge ut Fornebu, mens Regjeringen støtter blant annet Rimi-Hagens mer beskjedne prosjekt.

Årsaken til konflikten i Stortinget er den meget kompliserte politiske situasjonen på Stortinget og at neste stortingsvalg nærmer seg. Det skal være Venstre-sjef og næringsminister Lars Sponheim som satte ned foten.

Med resten av Venstre i ryggen skal Sponheim ha sagt til Bondevik at han trekker seg fra regjeringen dersom han blir nedstemt, hevder VG. Uten Venstre ryker regjeringen. Derfor velger Bondevik å stille kabinettspørsmål.

I følge VG har FrP fått kalde føtter og ønsker ikke å felle Bondevik så nær et valg. For da vil partiet få ansvaret for at landet igjen får en Arbeidsparti-regjering.

Overfor NRK antyder imidlertid Kjell Opseth at Arbeiderpartiet kan godta en diskusjon rundt SIVA så lenge IT-Fornebu-aktørene blir de samme som stortingsflertallet har bestemt. Dermed kan det ironiske skje at Kjell Opseth og hans partifeller faktisk blir de som berger Bondevik-regjeringen ved at statsministeren faktisk slipper å stille kabinettspørsmål.

digi.no følger saken videre utover dagen.

Til toppen