BEDRIFTSTEKNOLOGI

- IT Fornebu vil ikke lykkes

- Det er fare for at IT-Fornebu vil tømme resten av landet for IT-krefter. Hvorfor utnytter vi ikke telenettet og kreativiteten som sitter i de mange IT-miljøene landet over? IBMs Hans Christian Qvist er klar i sine meninger om IT Fornebu.

Frode Eriksen
10. sep. 1997 - 20:54

Qvist mener IT Fornebu er en heller dårlig idé. På et seminar i forbindelse med Norbit 97 på Sjølyst i Oslo, sa han at i de neste årene vil samfunnet være i en kontinuerlig revolusjon basert på ny teknologi og nye arbeidsmåter som en følge av Internett - før vi igjen vil tilpasse oss den nye verden.

- Kompetanse er det viktigste forretningsparameteret for næringslivet i fremtiden. Dette har vi mangel på i dag, og den situasjonen vil vi ha i mange år ennå, sa Qvist.

- Den manglende utdanningspolitikken kompenseres i dag av utenlandsk arbeidskraft. Vi kan takke sjebnen for at vi kan dra nytte av personer i utlandet. Uten de ressursene hadde vi ikke kunnet løse år 2000-problemet, sa han og la til at de som ikke er i testfasen innen 1.1.98, gambler og vil få problemer, hevdet Qvist.

- Kompetansemangel fører til lønnspress i markedet, og den kompetansen bedriftene etterspør finnes ikke på ett sted. Det er et dogme å tro at en kan sentralisere IT-kompetanse, fortsatte Qvist.

- Internett er jo verdens største møterom, sa han og pekte på noe som kan kalte IT-Fornebu-debattens største paradoks:

Sentralstyring av den bransjen som mest av alt eksisterer for å levere tjenester til bedrifter som vil gjøre seg uavhengig av geografi.

- Det ligger ingen kommersiell gevinst i å sentralisere norsk IT-virksomhet på Fornebu, unntatt for Bærum kommune som vil benytte Fornebu til å tjene penger.

Qvist pekte på at en rekke bedrifter i dag har forstått at det er kompetansen som er den viktigste i bedriften, ikke hvor den befinner seg geografisk. Gjennom telenettene får bedriften tilgang til nødvendig kompetanse.

- Menneskelig kreativitet innsnevres når en plasserer en rekke mennesker på et begrenset område, sa han.

- Teknologien vil være nådeløs for dem som lukker øynene og tror at vi lever en verden hvor nasjoners grenser vil regulere handel og kompetanse. Tidligere SAS-sjef Jan Carlzon har sagt at Fornebu er kafé med landingsrettigheter. Jeg ser en fare for at IT Fornebu blir en kafe for IT-ingeniører med god utsikt - uten landingsrettigheter.

Qvist tok utgangspunkt i den største politiske saken i norsk etterkrigshistorie, der Arbeiderpartiet har vært motoren i distriktspolitikken, som gjør at folk bor i hele landet.

- Dette er et grunnfjell i den norske politiske virkeligheten, slo han fast.

- Med bakgrunn i at hele Norge er digitalisert, vil det være et paradoks nummer to om en skulle la være å utnytte de mulighetene den nye teknologien gir.

Qvist var klar i sin dom av IT Fornebu som en katalysator for IT-Norge.

- IT Fornebu bør legges død fordi det er umulig å samle kompetansen, det er lite effektivt , det er dyrt, en utnytter ikke de nasjonale konkurransefortrinnene, det er et politisk paradoks, og det vil rasere eksisterende fagmiljøer, konkluderte IBM-direktøren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.