RESULTATERFINANS

IT fyrer i svenskenes næringsovn

Den svenske IT-sektoren sto for en fjerdedel av tilveksten i svensk økonomi mellom 1993 og 1999. Det viser en rapport som den svenske næringsministeren Bjørn Rosengren (bildet) presenterte onsdag.

Sigvald Sveinbjørnsson
18. jan. 2001 - 06:55

"IT som tillväxtmotor" heter rapporten som skal bevise at IT har fått Sverige opp og frem. Den ble presentert av Björn Rosengren i Stockholm onsdag.

Ifølge den svenske avisen Dagens Industri sier rapporten at den svenske økonomien har fått voldsom drahjelp av IT-bransjen, ikke minst hva antallet ansatte angår: Mellom 1997 og 1999 var økningen ansatte i IT-bransjen på 26.000 personer, det er 40 prosent av hele det svenske næringslivets økning i antall nyansatte.

IT-industrien har også andre effekter på den svenske økonomien; en tredjedel av økningen i det svenske næringslivets arbeidsproduktivitet mellom 1993 og 1999 kan tilskrives IT-sektoren.

Rapporten fra den svenske regjeringen bekrefter også at Sverige er et ledende IT-land også i en internasjonal sammenheng. I 1997 var Sverige OECDs fjerde største produsent av IT-realterte produkter, mens de innenfor produksjon av tele- og radioutstyr er nummer én, skriver Dagens Industri.

Men rapporten sier også at det er skjær i sjøen. For også i Sverige er det nå en skrikende mangel på spesialisert og strategisk IT-kompetanse, samt at kvinners representasjon i bransjen fortsatt er lav.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.