IT fyrer i svenskenes næringsovn

Den svenske IT-sektoren sto for en fjerdedel av tilveksten i svensk økonomi mellom 1993 og 1999. Det viser en rapport som den svenske næringsministeren Bjørn Rosengren (bildet) presenterte onsdag.

"IT som tillväxtmotor" heter rapporten som skal bevise at IT har fått Sverige opp og frem. Den ble presentert av Björn Rosengren i Stockholm onsdag.

Ifølge den svenske avisen Dagens Industri sier rapporten at den svenske økonomien har fått voldsom drahjelp av IT-bransjen, ikke minst hva antallet ansatte angår: Mellom 1997 og 1999 var økningen ansatte i IT-bransjen på 26.000 personer, det er 40 prosent av hele det svenske næringslivets økning i antall nyansatte.

IT-industrien har også andre effekter på den svenske økonomien; en tredjedel av økningen i det svenske næringslivets arbeidsproduktivitet mellom 1993 og 1999 kan tilskrives IT-sektoren.

Rapporten fra den svenske regjeringen bekrefter også at Sverige er et ledende IT-land også i en internasjonal sammenheng. I 1997 var Sverige OECDs fjerde største produsent av IT-realterte produkter, mens de innenfor produksjon av tele- og radioutstyr er nummer én, skriver Dagens Industri.

Men rapporten sier også at det er skjær i sjøen. For også i Sverige er det nå en skrikende mangel på spesialisert og strategisk IT-kompetanse, samt at kvinners representasjon i bransjen fortsatt er lav.

Til toppen