JUSS OG SAMFUNN

IT-gavene ligger klar hos distributørene

De mest populære harde pakkene er allerede på lager hos IT-distributørene, med noen få unntak.

31. okt. 2005 - 08:03

I fjor var det særlig fotoskrivere som preget IT-bransjens gavesalg til jul. Nå nærmer vi oss jul igjen, og distributørene har for lengst startet planene og lagerarbeidet for årets høydepunkt.

Vi har spurt tre store distributører, som til sammen omsetter IT-utstyr for rundt 6 milliarder i Norge: Hva er det de konsentrerer seg om og skaffer seg ekstra forsyninger av før jul?

– iPod nano? Nei. Det klarer vi ikke å få nok av fra Apple. Og da blir det feil å konsentrere seg om det, sier Ketil Ødegaard, som leder Ingram Micro i Norge.

I fjor var det større etterspørsel enn tilgang på iPod mini, nå er det iPod nano som har overtatt. Det er også varslet at det kan bli for lite av Microsofts Xbox 360, som lanseres i starten av desember. Litt avhengig av hvor mange som beholder dem selv, vil nok likevel mange få disse til jul.

Detter er relativt dyre julepresanger, særlig Xbox, men det er langt fra de dyreste produktene på distributørenes juleliste.

– LCD og plasma- TV vil det gå mye av. Om folk gir dem bort til jul vet jeg ikke, men det går allerede mye av disse produktene, og vi forventer en kraftig økning, sier Øyvind Sæther, leder for Scribona i Norge.

– Det er mye penger mellom hendene til norske borgere om dagen, sier Ødegaard.

Ingram Micro satser særlig på en annen dyr julegave.

– Vi har en europeisk kampanje på bærbare PC-er og alt du trenger for å være mobil, sier han.

Han regner med å selge mye til mellom 6.000 og 7.000 kroner i butikk, som er det nye prispunktet som utløser store volumer, sier han. I fjor var det flere tusen kroner mer.

Både Sæther og Ødegaard nevner DVD-opptagere med harddisk som voksende produkter, delvis hjulpet av lavere pris.

– Salget øker nå. De har blitt vesentlig rimeligere siste halve året, og kommet ned i under 2500 kroner, sier Sæther.

Det er likevel en del produkter som ikke ser ut til å vokse kraftig og bli allemannseie, selv når prisene faller dramatisk. Projektorer har nemlig falt dramatisk i pris, og en modell ble nylig solgt for 4.000 kroner. Laveste pris nå ligger rundt 5.000, som er mye lavere enn før jul i fjor. Likevel tror verken Scribona, Ingram Micro eller SMG på projektor som et viktig produkt i julesalget.

– Jeg tror ikke det blir noen stor vekst på projektorer. Det er begrenset hvor mange som har plass til takmonterte lerreter, og det er ikke alltid den bedre halvdelen setter pris på det, sier Jon Anders Halvorsen, produktsalgssjef i SMG.

Distributørene er enige om at digitale kameraer og fotoprintere er fremdeles ettertraktede. Halvorsen nevner spesielt Pixma-printere og Ixus-kameraer fra Canon som hete gavekandidater.

SMG har ikke iPod i sitt sortiment, men Halvorsen mener mange butikker planlegger kampanjer på andre MP3-spillere som de fører, blant annet fra Creative og Olympus.

Halvorsen forteller dessuten at SMG har lansert et nytt produktområde som har blitt veldig godt mottatt, nemlig gadgets. Han mener dette kan spe på julesalget.

– Det er leketøy. Enkle produkter til rimelige priser, som minikjøleskap, popcornmaskiner og små stereoanlegg. Unyttige ting, sier han.

IT-distributørene har lang erfaring med å spå volumer under julesalget, men kan også bli overrasket. digi.nos lesere vet ofte mye om hva som beveger seg i IT-verdenen: Hva tror du blir de største vinnerne i årets julesalg?

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.