IT-gigantene lanserer programvare over Internett

Det blir enklere å kjøre programvare over Internett med Windows 2000, noe som får Telenor-sjef Tormod Hermansen, Tom Adolfsen og mange av de andre kjempene i den norske IT-bransjen til å planlegge ASP-lanseringer utover våren.

Det blir enklere å kjøre programvare over Internett med Windows 2000, noe som får Telenor-sjef Tormod Hermansen, Tom Adolfsen og mange av de andre kjempene i den norske IT-bransjen til å planlegge ASP-lanseringer utover våren.

I det stille forbereder en rekke norske tele og data-selskap å tilby programvare over Internett. For Windows 2000 inneholder en forbedret versjon av Terminal Server - programvare som gjør det mulig å sentralisere innholdet på PC-er.

ASP-markedet spås en rosenrød fremtid, for datakundene har etter hvert oppdaget hvor dyrt og hvor rotete det er med store PC-nettverk som har hundrevis av harddisker. Men foreløpig har Windows Terminal Server krevet en del tilpasninger. Men 17. februar starter Microsoft salget av Windows 2000 som inneholder Terminal Server 2.0, noe som har satt fart i planene.

Som digi.no skrev i forrige uke planlegger Telenor/Telia å kaste seg inn i markedet og konkurrere med aksjekometen Telecomputing. I forrige uke fortalte Bjørn Trondsen, administrerende direktør i Telenor-deleide EDB Business Partner til digi.no at Telenor planlegger ASP-tjenester, blant annet leveranser av økonomissystemene Oracle og SAP.

Windows Terminal Server 2.0:
Med bruk av Windows Terminal Server ligger all programvare og data på en server. Over en telelinje får brukeren tilsendt skjermbilder og sender tilbake bare tasteklikk og musbevegelser. Sentral oppgradering, backup og administrasjon reduserer IT-budsjettet med 25-50 prosent.

Windows Terminal Server (WTS) 2.0 ligger med i alle Windows 2000-serverpakker. Oppgraderingen er enklere å sette opp og gir raskere overføring. Du trenger heller ikke kjøpe programvare fra Citrix og Microsoft har stort sett løst problemene med utskrift. WTS 2.0 gir administrator kopi av skjermbilde til brukeren, for å hjelpe eller ta over, forteller Marko Trzcinski, WTS-ekspert hos konsulentselskapet Excelon.

Nå forteller Telenor at de planlegger en omfattende norsk og svensk Terminal Server-tjeneste i samarbeid med Microsoft, skriver Dagens Næringsliv. Men Telenor er ikke alene om å starte konkurranse med Telecomputing.

- Telenor er en av våre ti europeiske pilotkunder. Når vi har fått på plass teknikken, planlegger Telenor Nextel, Merkantildata, Getronics (tidligere Ark/Cinet), EDB Intec/Novit, datasentralen Fellesdata, internett-selskapet Active ISP og programvarehuset Guru/Mamut å starte ASP-tjenester, sier Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge til digi.no.

Også de to oppstartsselskapene Excelon (en av avhopperne fra Ark/Cinet) og Intellinet planlegger ASP-tjenester. Bak Intellinet står to tidligere ledere fra Getronics (tidligere Ark/Cinet), skriver Finansavisen.

Særlig Telenor blir en mektig aktør, for selskapet eier mye av telenettet de andre aktørene må leie og eier også mange store driftssentraler rundt i landet.

- Vi vil tilby både leie av Windows 2000, Office, flere økonomisystemer og etter hvert flere mer spesialisert programpakker, sier Tarje Holskil, direktør for driftstjenester i Telenor Bedrift til digi.no.

Holskil vil imidlertid ikke kommentere hvilke norske økonomisystemer Telenor vil tilby.

- Vi skal markedsføre sikkerhet med backup av alle ledd, understreker Holskil. For når programvare og alle data ligger utenfor huset, er driftssikkerhet kritisk. Vi vil tilby reserve-linjer og parallelle servere, plassert i våre fjellhaller.

Holskil mener de fleste programvare-leverandører arbeider med versjoner som kan kjøres over Internett. Tidligere har SPCS-gruppen (tidligere PC-Systemer) lovet en versjon av sitt økonomisystem som skal kunne brukes over Internett.

Til toppen