BEDRIFTSTEKNOLOGI

IT-gigantene strømmer til Irland

- Gunstigere å etablere seg der enn noensinne.

Google er blant IT-gigantene som flokker til Irland. Her fra et av selskapets to kontorbygninger i Barrow Street sentralt i Dublin.
Google er blant IT-gigantene som flokker til Irland. Her fra et av selskapets to kontorbygninger i Barrow Street sentralt i Dublin. Bilde: Ian Paterson CC BY-SA 2.0
21. feb. 2012 - 11:15

Google, Facebook og eBay har for lengt etablert sine europeiske hovedkontorer i Irland. Amazon, Microsoft og Dell er eksempler på andre størrelser som har valgt Irland for sine nettskysentraler.

Etter lengre tids vekst slo finanskrisen kraftig ut i Irland, og landet har måttet låne stort fra EU og det internasjonale pengefondet for å stagge en svulmende statsgjeld. Siden toppen i 2008 har de irske boligprisene falt med 43 prosent, kunne NTB nylig melde.

Men nettopp nå svermer IT-gigantene igjen for grønne landet.

Amerikanske selskaper sto i fjor for nær 40 prosent av innkjøp eller leie av kontorlokaler. Veksten er ni-doblet siden 2007, altså før finanskollapsen kjølte ned markedet, og trenden ventes å øke ytterligere i år. Det melder Bloomberg.

Facebook skal ha planer om å doble arealet sitt i Dublin. Google og Salesforce.com er også på utkikk etter betydelig mer plass og rekrutterer i den irske hovedstaden.

- Dublin er nå mer konkurransedyktige på pris enn noensinne, sier en advokat som gir råd til amerikanske selskaper som vurderer å flytte til landet, til Bloomberg.

Gunstig skatt og klima

God infrastruktur og et fordelaktig klima regnes som noen av fortrinnene ved å plassere datasentre nettopp i Irland. Luftbasert kjøleteknologi utnytter det milde irske været til å spare kostnader til strøm.

Et fordelaktig skatteregime skader heller ikke. Bedrifter slipper unna med en lav skatt på bare 12,5 prosent. Nylig har den irske regjeringen også foreslått skattelettelser for høytlønnede for å lokke til seg utenlandske bedriftsledere, og også skattekutt øremerket forskning- og utvikling.

Kina-besøk

Det fordelaktige bildet av Irland som teknologisenter skal ha vært avgjørende for at Kinas neste president kom på et eksklusivt besøk denne uken, melder Reuters.

Irland var eneste stoppested i Europa i forbindelse med Xi Jinpings verdensturné, hvor han blant annet har blitt presentert for Barack Obama. Det er opplest og vedtatt at Xi kommer til å overta makten i Kina etter Hu Jintao på neste partikongress.

Under en tilstelning for investorer sa han seg imponert, spesielt over hvordan Irland hadde klart å lokke til seg tungvekterne fra Silicon Valley, mye takket være lav beskatning av bedrifter.

- Irland er sterke på programvareutvikling, IT, bioteknologi og annen høyteknologi. Dette vil bli høyt prioritert ved framtidig handel mellom våre to land, sa den vordende kinesiske presidenten mandag, ifølge nyhetsbyrået.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.