JUSS OG SAMFUNN

IT-giganter anmelder Microsoft til EU

Fire av Microsofts største konkurrenter - og partnere har anmeldt Microsoft til EU for urettferdig konkurranse.

22. feb. 2006 - 11:48

Microsoft blir nok en gang anmeldt til EU-kommisjonen for å bryte med EUs konkurranseregler.

I dag sendte European Committee for Interoperable Systems (ECIS) ut en pressemelding der de sier at Microsoft forsøker å forsterke sine monopol og sin dominerende markedsposisjon på en rekke områder..

ECIS er en internasjonal organisasjon som ble stiftet i 1989. De jobber for å promotere interoperabilitet mellom IT og kommunikasjonsløsninger overfor overfor europeiske, internasjonale og nasjonale foraer, som blant annet EU og WIPO

Organisasjonen representerer selskaper innen kommunikasjonsteknologi, hardware og programvare. Blant medlemmene er Nokia, IBM, Oracle, Sun, Corel, Linspire, Realnetworks, Red Hat og norske Opera Software.

- ECIS beklager sterkt at kraftige inngrep med konkuranselovgivning fremstår som den eneste måten å stoppe Microsofts konkurransevridende oppførsel, skriver Simon Awde, formann i ECIS i en pressemelding.

Hvorfor ECIS anmelder Microsoft akkurat nå er foreløpig uklart.

I anmeldelsen ber ECIS kommisjonen om å sette en stopper for praksisen som ECIS mener har hemmet sine medlemmer. De mener at begrensningene som ble pålagt Microsoft i 2004 raskt og fullt ut må gjennomføres.

- Vi er ved et veiskille. Vil en dominerende aktør få kontrollere rammebetingelsene eller vil reglene være en garantist for konkurranse til glede for alle?

ECIS trekker frem Microsoft Office som et eksempel på et produkt som ikke åpner for ordentlig samspill med Windows og peker på at det hindrer konkurransen.

- Det hindrer dem fra å oppnå full interoperabilitet, sier Thomas Vinje, ECIS advokat.

Microsoft derimot, mener i følge AP at selskapende besvarer innovasjon med jus. De beskriver ECIS som en frontorganisasjon for IBM og andre som bruker regualtoriske knep for å oppnå forretningsfordeler.

- Vi har lært oss å forvente at noen konkurrenter vil klage når vi introduserer nye produkter. Spesiellt når vi kommer med gjennombruddsteknologier som i Office 12 og i Windows Vista, sier Microsoft til AP.

I 2004 fant EU-kommisjonen at Microsoft brøt med EUs konkurranseregler på to andre områder ved å utnytte selskapets posisjon på Windows for å styrke seg i blant annet servermarkedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.