JUSS OG SAMFUNN

IT-giganter til felles kamp mot nettovergrep mot barn

Store IT-selskaper som Google og Facebook-eier Meta går sammen om et program som skal bekjemp utnytting og seksuelle overgrep mot barn på nettet.

Facebook-eier Meta er blant IT-gigantene som går sammen om et program for å bekjempe utnytting og overgrep mot barn på tvers av ulike plattformer og tjenester.
Facebook-eier Meta er blant IT-gigantene som går sammen om et program for å bekjempe utnytting og overgrep mot barn på tvers av ulike plattformer og tjenester. Foto: Michael Dwyer/AP/NTB
8. nov. 2023 - 07:00

I det nye, felles programmet, som har fått navnet Lantern, skal de store teknologiselskapene dele signaler de fanger opp om aktivitet som bryter reglene mot utnytting av barn, slik at nettplattformene kan handle raskere for å oppdage, fjerne og melde fra om problematisk innhold.

Slike signaler kan være e-postadresser, emneknagger eller nøkkelord som enten brukes i såkalt grooming av unge eller som kan knyttes til kjøp og salg av overgrepsmateriale.

– Fram til nå har det ikke vært noen konsekvent prosedyre for samarbeid mellom selskapene mot ondsinnede aktører som unngår å bli oppdaget på tvers av tjenestene, sier Sean Litton. Han leder Tech Coalition, som samler teknologiselskaper om dette temaet.

– Lantern fyller det hullet og kaster lys over forsøk på overgrep og utnyttelse av barn på plattformene. Dette bidrar til å gjøre nettet trygger for barn, sier han om initiativet. Litton sier en utprøving av ordningen førte til at Meta fjernet over 10.000 profiler, sider og Instagram-kontoer etter at de fikk data fra newzealandske Mega.

Mega, som er fokusert på personvern, er en av partnerne i Lantern. Også Snap og Discord er blant dem som er med på den nye løsningen.

Forbrukerrådet og Datatilsynet gir tommel ned til alderssjekk i sosiale medier.
Les også

Forbrukerrådet og Datatilsynet gir tommel ned til alderssjekk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.