RESULTATERFINANS

IT gjennom 1500

Onsdag passerte IT-indeksen for første gang i historien 1500-grensen etter en oppgang på 42,6 poeng, tilsvarende 2,9 prosent. IT-aksjer dominerte også vinnerlista, med unntak av Sensonor som fortsetter å falle.

Eirik Flaa
25. mars 1998 - 18:35

Veksten i IT-aksjer har vært formidabel den siste tiden. Siden 5. mars har indeksen hatt kontinuerlig positiv utvikling dag for dag, og i løpet av de siste 20 dagene har verdien på IT-selskapene på Oslo Børs steget med 15 prosent.

Dagens oppgang endte på 2,9 prosent, tilsvarende 42,6 poeng og indeksen avsluttet med å passere 1500-grensen, og endte til slutt på 1502,62 poeng.

Sterk utvikling på Nasdaq, blant annet grunnet positive utsikter i Microsoft, var den drivende kraft i utviklingen for IT-aksjene på Oslo Børs onsdag.

Det var de mindre og mest volatile IT-aksjene som utviklet seg sterkest onsdag. På toppen tronet Alphatron som la på seg med 14,6 prosent til 1,10 kroner per aksje, tett fulgt av Sysdeco som steg 9,6 prosent til 20,50 kroner. Oppgangen i Sysdeco er noe paradoksal all den tid selskapet på formiddagen kom med melding om feilføring på 8,6 millioner kroner på inntektssida i 1997, hvorav 3,9 millioner var direkte feilfakturert.

Opticom fortsetter også å stige til tross for få nyheter rundt selskapet. Aksjen la på seg med 17,50 kroner til 228 kroner onsdag, til tross for at flere analytikere rister på hodet av selskapet.

- Handelen med Opticom-aksjer kan minne om et avansert pyramidespill, kommenterte nylig en oppgitt analytiker til digi.no. Holdningene til Opticom i det norske analytikermiljøet spenner fra "et riskofylt selskap med gigantisk potensial" til "en stor bløff", med vekt på det siste. Noe som skal ha hatt positiv innvirkning på aksjen i det siste er ryktet om at det kommer en artikkel om Opticom i det prestisjefylte internasjonale forretningsmagasinet Fortune.

Tandberg Television opplevde en oppgang på fire kroner til ny toppnotering på 109 kroner onsdag.

- Markedet for digital-TV i Europa ser virkelig ut til å ta av i 1998. Klarer selskapet å beholde sin markedsandel på 20-30 prosent i årene fremover vil Tandberg Television ende opp som et gigantisk selskap, sier en analytiker, som er positiv til aksjen - selv med dagens prising.

Også systemintegratorene Merkantildata og EDB hadde medvind på børsen onsdag og begge fikk nye toppnoteringer - henholdsvis 383 kroner (opp 2,4 prosent) og 32 kroner (opp 1,6 prosent).

Taper blant IT-aksjene onsdag ble Sensonor, som fortsatte å falle etter den påståtte haussingen av dekktrykksensor-kontraktene i forrige uke. Sensonor landet på 31 kroner etter et fall på halvannen krone.

Omsetningen av aksjer og grunnfondsbevis på Oslo Børs landet på to milliarder kroner, godt over årsgjennomsnittet på 1,4 milliarder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.