IT-gründer Per Boasson er død

En av bransjens mest markante og framgangsrike, skriver Per Morten Hoff.

IT-gründer Per Boasson er død
Per Boasson var norsk IKT-sektors svar på Steve Jobs, skriver generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge i denne nekrologen. Bilde: Ida von Hanno Bast

Saken er oppdatert med et lite bidrag fra teknologiredaktør Eirik Rossen i digi.no.

Per A. Boasson, født 1957, måtte tirsdag denne uken gi tapt for kreftsykdommen, bare 56 år gammel.

Per er for mange best kjent som grunnleggeren av PC-Systemer Norge AS . Han bygde det opp og ledet det nærmest egenhendig frem til selskapet i 1998 hadde mer enn 100 ansatte og var børsnotert. PC-Systemer fusjonerte senere med svenske SPCS og utgjør nå en viktig del av Visma-konsernet.

Per var en svært karismatisk person med sterke lederegenskaper. Han hadde den særegenhet at han både kunne delta på de mest strategiske diskusjoner om fremtidsmuligheter og nye forretningsmodeller, samtidig som han var insisterende bestemt på utformingen av skjermbildene i Rubicon. Ingen detalj var for liten for Per for å oppnå det perfekte system.

Per hadde et naturlig talent for markedsføring og for verdien nye funksjoner hadde for kundene. Derfor var PC-Systemer Norge AS i en årrekke et av Norges mest lønnsomme dataselskaper.

På mange måter vil jeg karakterisere Per som norsk IKT sektors svar på Steve Jobs: Intenst opptatt av brukervennlighet, alltid beredt på å gå sine egne veier og stå for sine valg, det hele kombinert med en sjelden evne til å overbevise sine omgivelser.

Etter at Per solgte sine aksjer i Visma, jobbet han gjennom investeringsselskapet Ventor AS. Her forvaltet han egne midler, men gikk også inn i selskaper som tidlig-investor.

Å hjelpe andre gründere var viktig for Per, og heldige var de som fikk del i både hans kunnskap og hans økonomiske midler.

Da finanspressen i 2009 påpekte at Per hadde tapt 230 millioner kroner på sine investeringer svarte han: «Jeg har mer enn de 20 000 jeg hadde da jeg startet, så da kan jeg ikke klage.»

Dette var Per i et nøtteskall. Alltid søkende og alltid med et glimt i øyet.

Per Boasson evnet også å se ut over eget selskap. Han engasjerte seg i bransjespørsmål og var aktiv i interesseorganisasjonen IKT-Norge.

Som mange gründere arbeidet Per sent og tidlig hele uken, men fredag ettermiddag logget han av for å ta familien med på båten ned til hytta på Tjøme. Per satte familien spesielt høyt.

Vi lyser fred over hans minne. Våre tanker går til Tone og sønnene.

Per Morten Hoff

generalsekretær i IKT-Norge

Teknologiredaktør Eirik Rossen tilføyer:

En vårdag i 1986 var jeg på vei til et oppdrag i EDB-senteret i Waldemar Thranes gate, med svært blandede følelser. Jeg var ny som assisterende redaktør i Datatid. Oppdraget var å intervjue Per Boasson, en ung mann som satset på å bygge opp en ny bedrift rundt et egenutviklet regnskapssystem for pc. Hvordan noen under 30 i det hele tatt kunne interessere seg for regnskap, var for meg totalt uforståelig. Jeg så for meg treske timer med en tørrpinne.

I stedet opplevde jeg et trivelig og minneverdig fyrverkeri. Boasson var brennende engasjert. Han fikk meg til å leve meg inn i hvordan det begynte: På dagtid trasket han rundt og solgte maskiner og systemer han visste ikke holdt mål. På kveldstid satt han med utviklerkompisen for å lage et regnskapssystem både han og kundene kunne være fornøyd med. Han var ikke av dem som terpet på hvor viktig det er å lytte til kunden, og sørge for å se ditt eget produkt i samme synsvinkel som brukeren. Han hadde det i blodet, det så mange innen IT har så lett for å forsømme.

I årene siden har jeg ofte tenkt tilbake på dette møtet. Budskapet står ved: IT er framtiden, vi må få med flere.

Hvis du vil bidra med egne minneord, kan du sende dem til digi.no-redaksjonen, eller skrive dem rett inn i kommentarfeltet nedenfor.

Les mer om: