IT-gründer Rafiq Charania er død

Blogg-pioneren har gått bort 39 år gammel.

IT-gründer Rafiq Charania er død
Rafiq Charania har gått bort. Bilde: Erlend Stokkedal

Bloggpioneren og IT-gründeren Rafiq Charania har gått bort bare 39 år gammel.

Charania skal ha mye av æren for at blogg ble et fenomen i Norge. Han rakk å starte både Sprayblogg, Weblogg, Nettblogg og ABCblogg, før han i 2005 etablerte tjenesten Blogg.no.

To år tidligere startet han selskapet BlogSoft med kollega Per Kleven. Sammen utviklet de en publiseringsløsning som dannet grunnlaget for det som ble Norges største bloggtjeneste.

Da virksomheten ble solgt til Nettavisen julen 2012 fulgte det med rundt 360.000 aktive bloggere.

I 2009 ble han kåret til en av landets største unge ledertalenter av nettavisen E24.

Rafiq Charania har vært kreftsyk siden 2010. Han døde søndag 6. april på Akershus universitetssykehus med sine nærmeste rundt seg. Det fremgår av en melding sendt redaksjonen på vegne av hans venner og familie.

– Han var en visjonær og entusiastisk person som på mange måter har æren for at Norge har så mange bloggere. Hvis det er en mann som har æren for at Norge har mange bloggere, så er det Rafiq Charania, sier sjefredaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen til Side2.

Fredrik Syversen i IKT-Norge har skrevet minneord om Rafiq, som vi gjengir under i sin helhet:

Til minne om Rafiq Charania

Alle som har møtt Rafiq en eller annen gang, har et positivt minne. Han var en av de mest positive menneskene jeg har møtt. I tillegg var Rafiq en sann entreprenør, alltid full av begeistring for sitt nyeste prosjekt. Han var også en pioner, Rafiq jobbet med webtv lenge før vi visste hva det var. Rafig var en av de som skjønte bloggfenomonet, noen vil kanskje si ar han skapte mulighetene for blogg i Norge. Alltid full av optimisme, alltid villig til å bidra og alltid fem prosjekter til som skulle gjøres. I norsk sammenheng var Rafiq en av de som dro igang internettrevolusjonen, som så mulighetene og som hadde kunnskapen og pågangsmotet som trengtes når du er «first-mover».

Rafiq solgte bloggselskapet sitt og fikk endelig betalt for alle de timene han hadde lagt ned. Etter salget hadde han mange jern i ilden. Men det han kanskje hadde mest lyst til var å bidra til at neste generasjon gründere skulle få en lettere reise enn ham selv. Han var mer enn villig til å bidra med sin kompetanse og sine timer. Dessverre ble også Rafiq syk når han endelige kunne nyte litt av fruktene fra salget av bedriften. Men ingen har vel møtt en mer positiv pasient med en alvorlig diagnose enn Rafiq.

Rafig var en av internettpionerene i Norge, han var en som virkelig var med å endre det samfunnet han levde i, sporene hans er mange og vil bestå. På vegne av IKT-Norge og norsk IKT-næring lyser vi fred over Rafiqs minne.

Les mer om: