IT-gründere synes APs ja til Fred Olsen er uinteressant

Norske IT-gründere mener APs ja til Fred Olsens IT-senter på Fornebu er uinteressant. - Et viktig poeng i denne saken har vært å hjelpe gründere fram. Men verken Orkla eller Fred Olsen har utmerket seg overfor IT-gründere, sier Truls Berg i CSN. - Hysteriet er latterlig, sier Helge Skrivervik (bildet).

Norske IT-gründere mener APs ja til Fred Olsens IT-senter på Fornebu er uinteressant. - Et viktig poeng i denne saken har vært å hjelpe gründere fram. Men verken Orkla eller Fred Olsen har utmerket seg overfor IT-gründere, sier Truls Berg i CSN. - Hysteriet er latterlig, sier Helge Skrivervik (bildet).

Arbeiderpartiets stortingsgruppe har nettopp bestemt seg for å anbefale at Norsk Investorforum og Fred Olsen skal gis i oppdrag å bygge et IT-senter på Fornebu, etter prosjektet døpt IT Fornebu Technoport.

I et intervju med NTB sier Arbeiderpartiets talsperson i saken, stortingsrepresentant Torstein Rudihagen, at IT Fornebu Technoport innfrir kravene som Stortinget har stilt til utbyggingen. Disse kravene ble i sin tid vedtatt med støtte fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Stortingsgruppa til sistnevnte vedtok å anbefale IT Fornebu Technoport i forrige uke.

Helge Skrivervik grunnla i sin tid Skrivervik Data. Han redigerer i dag Mellvik-rapporten som hver måned orienterer om siste nytt innen avansert IT.

- Hysteriet som er skapt rundt valget av prosjekt for et IT-senter på Fornebu er latterlig, mener Skrivervik. - Det er greit nok å utvikle et slik område. Men i første omgang dreier det seg ikke spesielt om næringsutvikling innen IT. Vi må spørre: Hvorfor skal dette subsidieres av det offentlige? Vi må også spørre hvorfor Fornebu-området har ligget brakk i halvannet år, når man har visst i en årrekke nøyaktig når flyplassen skulle legges ned.

Skrivervik har ikke funnet det bryet verdt å sette seg grundig inn i noen av alternativene.

Det har heller ikke gründer og daglig leder Truls Berg i Component Software, et selskap som har gjort seg bemerket gjennom flere store datavarehusprosjekter de siste årene, blant annet på Oslo Børs.

- Ingen av partene bak de to alternativene har gjort seg videre bemerket som støttespillere for IT-næringen de siste årene, selv om de bruker svulstige ord for å selge prosjektene sine, sier Berg. - Det dreier seg om et spill rundt Norges lekreste eiendom, og man bruker IT for å trekke oppmerksomhet. Å gjøre et senter på Fornebu til et være eller ikke-være for IT-Norge er å lure folket.

Berg er like oppgitt over myndighetenes rolle.

- Ny IT-virksomhet i Norge kommer i gang til tross for alle hindringene fra det offentlige. I Danmark kan man få null skatt de tre første årene. Her i landet, fordi noen i Kværner gikk for langt for noen år siden, har man ikke en gang brukbare opsjonsordninger. Det burde reises et ramaskrik, mener Berg.

- Det er flott hvis det nå endelig kan gjøres slutt på diskusjonen om hvem som skal eie IT-senteret og hvor det skal drives. Da kan vi hoppe på det som teller: Hvordan skape et dynamisk nervesenter der aktører uten særinteresser kan spille i hop.
Les også:
IT Fornebu - en god idé?
Fremskrittspartiet sier offisielt "ja" til IT Fornebu Technoport
Stortinget: Åpen høring om IT-senter på Fornebu

Du kan få fram flere artikler om IT-senter på Fornebu ved å søke etter "IT-Fornebu".

Til toppen