RESULTATERFINANS

IT-indeksen opp på ASK-oppkjøp

Markedet reagerte udelt positivt på ASKs oppkjøptilbud på konkurrenten Proxima, og oppgangen bidro sterkt til den generelle stigningen i IT-indeksen på 0,63 prosent.

Eirik Flaa
9. mars 1998 - 18:43

Mens det var stillstand for totalindeksen mandag, beveget IT-indeksen seg opp 8,63 poeng, tilsvarende 0,63 prosent. Dette til tross for at Compaq gikk inn i rekken av amerikanske IT-giganter som spår dårligere tider for bransjen, noe som normalt gir utslag i negativ retning for norske IT-aksjer. Compaq-aksjen falt som ventet da Nasdaq åpnet mandag ettermiddag norsk tid, mens Nasdaq Composite Index beveget seg forsiktig ned.

Det var ASKs oppkjøpstilbud på amerikanske Proxima som drev markedet mandag. ASK bekreftet ryktet som ved flere anledninger har drevet aksjekursen, men inntil nå ikke er blitt bekreftet. Til tross for at ryktet lenge har versert i markedet, gav mandagens kunngjøring et solid kurshopp for ASK-aksjen som endte opp 11 kroner til 85,50 kroner.

- Oppgangen tilsvarer en dobling av driftsverdiene i Proxima. Dette kan synes høyt, men legger man inn marginer på rundt åtte prosent gir dette absolutt ikke så altfor gale PE-verdier på Proxima, sier en analytiker til digi.no.

Aktiviteten i ASK var svært høy mandag, og totalt ble det omsatt 1,4 millioner aksjer i selskapet.

Artikkelen i Finansavisen mandag om at Agresso hadde mistet en viktig kontrakt med Statens datasentral (SDS), førte til store utslag på Agresso-aksjen i morgentimene mandag. Utover dagen sendte Agresso ut en forklarende melding som fastslo at SDS-avtalebruddet bare gjelder en spesifikk kontrakt, og at det generelle samarbeidet med SDS på ingen måte er avsluttet. Med dette hevet kursen seg noe, men endte likevel på minussida ned én krone til 27 kroner.

Artikkelen digi.no skrev fredag om problemene rundt Vismas implementering av Visma Business hos IMS i Sverige ga heller ikke de helt store utslagene for Visma-kursen. Etter at selskapet sendte ut en melding der de ikke dementerte faktiske forhold i fredagens digi.no-artikkel, men hevdet at "artikkelen fremstiller saken på en måte som ikke er i overstemmelse med virkeligheten", endte faktisk Visma-aksjen opp fem øre til 4,65 kroner.

- Jeg synes det høres fornuftig ut at kursen holdes stabil. Sammenlikner man installasjonen med en SAP-installasjon er problemene og kostnadene små. Det kan imidlertid tyde på at partene har tatt seg vann over hodet når det gjelder å installere et tradisjonelt lav-ende system i en så stor bedrift som IMS, sier en analytiker til digi.no.

Ellers var det også nedgang i Merkantildata mandag. Aksjen falt med seks kroner til 336 kroner, noe analytikeren mener kan skyldes bekymring rundt den "profit warning" som Compaq sendte ut i helgen.

Mandagens aktivitet på Oslo Børs lå marginalt over årsgjennomsnittet, og i løpet av dagen skiftet aksjer og grunnfondsbevis for totalt 1,2 millarder kroner eiere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.